MANJE RESURSA. VEĆE UŽIVANJE U VOŽNJI.

BMW EfficientDynamics u BMW Serije 5 Gran Turismo.

BMW Serije 5 Gran Turismo takođe predvodi u pogledu efikasnosti. Svaki BMW Serije 5 poseduje paket mera i tehnologija iz BMW EfficientDynamics programa, koje značajno smanjuju potrošnju dok u isto vreme smanjuju emisiju toksičnih gasova – radi još većeg užitka u vožnji.

BMW 520d

BMW 520d.

BMW TwinPower Turbo 4-cilindrični dizel motor proizvodni izvanredih 135 kW (184 KS) iz zapremine od 2.0 litre. Kombinacija CommonRail direktnog ubrigavanja i turbo punjača sa varijabilnom geometrijom turbine omogućava maksimalnu brzinu od 215 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8.9 sekundi, sa obrtnim momentom od 380 Nm od 1,750 do 2,750 obr/min. Prosečna potrošnja goriva: 5.5 do 5.7 l/100 km sa emisijom CO2 gasova od 144 do 149 g/km.

ECO PRO REŽIM.

Čim izaberete ECO PRO režim, sve je podešeno ka boljoj efikasnosti i u zavisnosti od vašeg stila vožnje ostvarujete smanjenje potrošnje do 20 procenata (u skladu sa internom BMW studijom o potrošnji goriva).
Dodatne funkcije krstarenja (samo sa Steptronic transmisijom) i sistema za praćenje rute i ECO PRO rutom (oba sistema su dostupna samo uz Professional navigacioni sistem) omogućavaju dodatnu uštedu od pet procenata. Ovaj režim optimizuje reakciju ubrzanja i transmisije, kao i tačke promene stepena prenosa i inteligentno prilagođava rad klima uređaja/grejanje. Kontrolni ekran vam pokazuje koje EfficientDynamics tehnologije trenutno smanjuju vašu potrošnju goriva. Takođe ćete primati ECO PRO savete koji imaju veze sa vašom trenutnom situacijom u vožnji i pomažu vam da dodatno povećate efikasnost.

  • Krstarenje

    Još jedan funkcija ECO PRO režima je funkcija krstarenja u kombinaciji sa Steptronic transmisijom: u ako pri brzinama između 50-160 km/h vozač skine nogu sa pedale gasa a ne pritisne pedalu kočnice, sistem ne koristi snagu motora za poketanje automobila, drugim rečima automobil krstari.  

  • Sistem za pomoć pregleda rute

    Sistem za pomoć prilikom pregleda rute u saradnji sa Professioanl navigacionim sistemom je veoma inovativna detalj ECO PRO režima. Na osnovi navigacionih podataka sistem detektuje krivine, naseljena mesta, obilaznice, T raskrsnice, ograničenja brzine i izlaze sa autoputa uz vašu rutu i pruža vam savete kako bi unapred smanjili brzinu vozila. Proaktivni sistem za pomoć vozaču takođe efikasno kontroliše funkciju krstarenja.

  • ECO PRO ruta

    ECO PRO režim takođe uključuje ECO PRO rutu koja kombinuje novu generaciju Professional navigacionog sistema i koristi razne parametre kao što je individualni stil vožnje kao i trenutnu situaciju u saobraćaju i uslove na piti kako bi izračunali najefikasnu rutu. Putni računar prikazuje vašu bonus kilometražu, drugim rečima pokazuje koliko se dodatnih kilometara dobili korišćenjem ECO PRO režima.

EU6 norma izduvnih gasova

EU6 NORMA IZDUVNIH GASOVA.

BMW motori su uvek bili ispred svog vremena, još od 1917 godine. Motori u BMW Serije 5 Gran Turismo su odličan dokaz ove činjenice. Sa izvanrednim perfromansama, spontanom reakcijom i veoma mirnim radom, oni ispunjavaju najviše standarde kultivisane udobnosti tokom vožnje.
BluePerformance tehnologija, standardna na svim dizel motorima, predstavlja modernu tehnologiju i omogućava dodatnu optimizaciju izduvnih gasova motora. Pored filtera dizel čestica i oksidacionog katalizatora, azot oksid konverter dodatno smanjuje NO2 u izduvnim gasovima. Neki modeli ragrađuju azot oksid na drugačiji način: SCR konverter (SCR=selektivna katalitička redukcija) sa AdBlue ubrizgavanjem. Hemijska reakcija pokrenuta putem ubrizgavanja ureja rastvora AdBlue smanjuje NO2. Na duže staze ovo rezultira jednim od najčistijih dizel vozila u svetu sa konzistentno smanjenim emisijama gasova. Naj ovaj način su ispunjenje i najstrožije EU6 norme.

Regeneracija kočione energije

REGENERACIJA KOČIONE ENERGIJE.

Svaki put kada se aktiviraju kočnice generiše se kinetička energija koja do skora nije bila iskorišćena. Renegenracija kočione energije koristi prednosti ovog dugo zanemarenog potencijala. Sistem koristi energiju krstarenja koja se generiše kada vozač koči ili skine nogu sa pedale gasa i pretvara je u električnu energiju. Ova energija se koristi za punjenje akumulatora. Zahvaljujući inteligentnom sistemu upravljanja energije alternator ne mora stalno raditi, što umanjuje naprezanje i habanje generatora. Rezultat je smanjena potrošnja goriva i veće performanse – u skladu sa BMW EfficientDynamics filozofijom.

AUTOMATSKA STANI/KRENI FUNKCIJA.

Automatska Stani/Kreni funkcija omogućava da se gorivo troši samo kada se vozilo kreće.Kada vozilo stoji u mestu, na primer na semaforu, automatska stani/kreni funkcija koristi potencijal za uštedu energije i gasi motor čim je transmisija vozila u neutralnom položaju a vozač pomeri nogu sa pedale kvačila (manuelna transmisija) ili kada vozač potpuno zaustavi vozilo (Steptronic transmisija).
Info ekran pokazuje da li je funkcija aktivna. Čim vozač pritisne pedalu kvačila (manuelna transmisija) ili pomeri nogu sa pedale kočnice (Steptronic transmisije), motor se automatski pali omogućavajući vam na brzo i jednostavno nastavite sa vožnjom.
Automatska Stani/Kreni funkcija nikada ne kompromituje udobnost i bezbednost tokom vožnje, jer nije aktivna ako motor nije postigao optimalnu radnu temperaturu, unutrašnjost nije dovoljno ohlađena/ugrejana, napon akumulatora je prenizak ili okrećete volan. Centralna kontrolna jedinica ponovo pali motor, čak i kada automobil stoji u mestu – na primer, ako automobil krene da se kotrlja ka napred ili se vetrobran staklo zamagli. Automatska Stani/Kreni funkcija se može ugasiti u bilo kom trenutku pritiskom na taster.