BMW M

LINIJA CILJA JE UVEK NA VIDIKU.

Sistemi za pomoć vozaču u BMW M5 Sedan.

Kao vozač BMW M5 Sedan, ne samo da možete uživati u odličnoj transparentnosti i ergonomiji, već i u sistemima za pomoć vozaču koji smanjuju pritisak na vozača i čine vožnju sigurnijom za sve.

iDRIVE TOUCH KONTROLER.

iDrive Touch kontroler vam daje mogućnost upravljanja iDrive sistemom sa jednom rukom. Zahvaljujući površini osetljivoj na dodir koja je integrisana u kontroler, lako možete uneti informacije poput odredišta za navigacioni sistem koristeći svoj rukopis.
Takođe ga možete koristiti za pristup velikom broju funkcija i podešavanja kao i za kretanje kroz liste. Rukovanje je jednostavno i intuitivno - od velike pomoći za vas kao vozača, s obzirom da gotovo uopšte ne skreće pažnju sa puta. Sve funkcije kojima upravljate preko kontrolera mogu biti prikazane na kontrolnom displeju.

BMW Head-Up displej sa  M displejem

BMW HEAD-UP DISPLEJ SA M DISPLEJEM.

BMW Head-Up displej u punom koloru sa M displejem projektuje sve važne informacije direktno u vidno polje vozača, što vam omogućava da se u potpunosti koncentrišete na vožnju.
Na displeju se prikazuju informacije iz navigacionog sistema, obaveštenja o ograničenju brzine uključujući indikator zabrane preticanja i poruke upozorenja. Takođe može da prikazuje informacije sistema za informisanje i zabavu, kao što su radio stanice, nazivi pesama, unosi iz imenika telefona i liste poziva.
Ikone projektovane na vetrobran se prikazuju u izuzetno visokoj rezoluciji i u punom koloru, sa realističnim izgledom saobraćajnih znakova. Informacije se prikazuju na vetrobranu radi veće ergonomije i mogu se pojedinačno podešavati. BMW Head-Up displej u punom koloru nije u potpunosti vidljiv ukoliko nosite polarizovane naočare za sunce.
Jačina osvetljenja se automatski prilagođava spoljašnjim uslovima osvetljenja, a sistem nudi i dnevna i noćna podešavanja. Podešavanje osvetljenja može se izvršiti preko iDrive menija. Takođe možete odabrati koje informacije će biti prikazane pored trenutne brzine i upozorenja sistema za pomoć vozaču.

BMW NIGHT VISION.

Vožnja noću postaje sigurnija. Opcioni BMW Night Vision iz BMW ConnectedDrive vidi u mraku i upozorava vozača na bilo kakve opasnosti koje se nalaze izvan dometa prednjih svetala.
Infracrvena kamera postavljena na masku hladnjaka prenosi slike ljudi i životinja direktno na kontrolni displej.
Inteligentni sistem za rano upozoravanje: Čim infracrveni senzori detektuju pešaka ili veću životinju na putanji vozila, sistem usmerava dva pojedinačno kontrolisana Dinamička svetla na njih, bez neprijatnog efekta zaslepljenja. Na ovaj način su i vozač i osoba koja se približava efektno upozoreni na potencijalno opasnu situaciju.
Vozač dobija dodatna upozorenja na BMW Head-Up displeju ili na instrument tabli ukoliko je aktiviran displej za termalni prikaz slike. Ako postoji ozbiljna opasnost od sudara sa detektovanim osobama ili životinjama, oglašava se zvučni alarm i kočnice se stavljaju u stanje maksimalne pripravnosti.
BMW Night Vision sa Dinamičkim svetlom je inovacija iz BMW ConnectedDrive.

BMW Selektivna svetla

BMW SELEKTIVNA SVETLA.

Sa BMW Selektivnim svetlima, vožnja noću je udobnija i sigurnija. Omogućava odličnu vidljivost u mraku bez zaslepljivanja drugih vozača.
BMW Selektivna svetla detektuju druge učesnike u saobraćaju i selektivno ih isključuju iz distribucije svetlosti dugih svetala. Domet snopa od 400 m obezbeđuje rano otkrivanje rizika i poboljšano praćenje smera.

SISTEMI SA KAMEROM.

Uživajte u pogledu: u BMW M5 Sedan, integrisani sistemi kamera omogućavaju bolju vidljivost, npr. na ulazima i u situacijama u saobraćaju kada je vidljivost smanjena.
Surround View čine Top View, Side View i rikverc kamera, i one obezbeđuju panoramski pregled od 270 stepeni: sistem vam pomaže prilikom parkiranja ili manevrisanja u uskim prostorima ili prilikom kretanja kroz oblasti sa smanjenom vidljivošću.
Rikverc kamera sa Top View koristi tri kamere u bočnim retrovizorima i pozadi da bi obezbedila savršen pregled prostora iza i sa strane automobila. Prilikom parkiranja, vozač vidi auto iz ptičje perspektive – iz koje se vidi tačan položaj vozila. To znači da su oznake na putu i skrivene prepreke uvek vidljive.
Side View omogućava bolju vidljivost pri izlasku sa prilaznog puta ili iz sporedne ulice.
Možete da birate između rikverc kamere, Surround View i Side View kamere prema potrebi. Odabrani pogled će biti prikazan na kontrolnom displeju.

Aktivna Zaštita

AKTIVNA ZAŠTITA.

Aktivna zaštita je sistem preventivne zaštite putnika u okviru BMW ConnectedDrive.
Nakon što su prednji sigurnosni pojasevi vezani, automatski se zatežu kada se automobil pokrene. Ako dođe do kritične situacije na putu prednji sigurnosni pojasevi se po potrebi nepovratno zatežu. Ako su sedišta spuštena, naslon sedišta suvozača se dovodi u uspravan položaj. Bočni prozori se zatvaraju - kao i klizni krov, ako postoji. Kritična situacija podrazumeva hitno zaustavljanje vozila u slučaju nedovoljno ili preterano oštrog skretanja.
Kada je vozilo opremljeno sistemom za upozorenje o približavanju drugog vozila (sa ili bez funkcije kočenja), potencijalni sudari sa pokretnim ili stacionarnim vozilima mogu biti unapred identifikovani (u granicama sistema).
U određenim slučajevima udesa sistem može zaustaviti vozilo, bez bilo kakve intervencije od strane vozača. Ovo minimalizuje štetu nastalu sudarom i verovatnoću naknadnih sudara.
Attentiveness Assistant prati vaše ponašanje, tražeći znake umora. Vaše upravljanje vozilom se analizira i sistem reaguje na nepravilno ponašanje u vožnji. Obaveštenje se pojavljuje na kontrolnom displeju koje preporučuje da napravite pauzu.