INTELIGENTNI SAPUTNICI TOKOM VOŽNJE.

BMW ConnectedDrive sistemi za pomoć vozaču u BMW X5.

Najbolji kopiloti koje možete poželeti. Sistemi za pomoć vozaču u BMW X5 imaju jedan primarni cilj a to je da uživate u opuštajućoj i bezbednoj vožnji.

 

Kontrolni ekrani prikazuju nov dizajn korisničkog interfejsa koji bi trebalo da bude dostupan u oktobru 2016.

SISTEM ZA POMOĆ U SAOBRAĆAJNIM GUŽVAMA.

SISTEM ZA POMOĆ U SAOBRAĆAJNIM GUŽVAMA.

Sistem za pomoć u saobraćajnim gužvama smanjuje naprezanje vozača tokom monotonih situacija u vožnji. Pri brzinama do 60 km/h, sistem dopušta automobilu da „klizi“ zajedno sa ostalim automobilima unutar saobraćajne gužve, čineći saobraćajnu gužvu manje stresnom. Sistem automatski održava željenu udaljenosti od vozila ispred vas i regulište brzinu vozila ili ga potpuno zaustavlja ali i pruža aktivnu podršku upravljanju. Vozilo je u stanju da pomogne vozaču da ostane u pravoj traci, sve dok drži barem jednu ruku na volanu. Ako vozilo stoji u mestu barem 30 sekundi, autmobil automatske počne da se ponovo kreće. Još jedna prekretnica na putu ka postizanju potpuno automatske vožnje.

BMW Head-Up Ekran

BMW HEADS-UP EKRAN.

BMW Heads-up ekran u boji projektuje sve relevantne informacije vezane za vožnju u vidno polje vozača, što znači da vozač može ostati fokusiran na put. Trenutna brzina, instrukcije navigacionog sistema, ograničenje brzine uključujući zabranu preticanja i telefon i lista pesama su prikazani, zajedno sa upozorenjem od sistema za pomoć vozaču. Simboli koji su projektovani na panel iznad instrument table su prikazani u velikoj rezoluciji i boji. Projektova slika izgleda kao da se nalazi 2.3 m ispred vozila. Na taj način kombinacija optimalnog postavljanja omogućava brzo, jednostavno čitanje informacija sa minimalnim odvlačenjem pažnje sa puta. Jačina osvetljenja projekcije se automatski podešava u skladu sa spoljašnjim uslovima osvetljenja, a takođe se može ručno podesiti u skladu sa vašim potrebama. Osim toga, vozač takođe može izabrati koje informacije želi da prikaže pored trenutne brzine i upozorenja od sistema za pomoć vozaču.

NAVIGACIONI SISTEM PROFESSIONAL.

Navigacioni sistem Professional poseduje elegantan dizajn i velik izbor usluga: predstavlja navigacioni sistem koji je jednostavan i lak za korišćenje i savršeno integrisan u BMW automobil, uključujući iDrive operativni koncept i iDrive Touch kontroler. Sistem se sastoji od „hands-free“ funkcioje sa USB interfejsom i glasovnom kontrolom, radio BMW Professional sa DVD čitačem, kao i memorijom od 20Gb za vaše audio fajlove. Sistem takođe omogućava korišćenje RTTI sistema (Saobraćajne informacije u realnom vremenu). Ugrađeni LCD ekran u boji sa dijagonalom od 10.25 inča sa funkcijom podele ekrana (glavni i pomoćni ekran) je dizajniran za optimalnu čitljivost i preglednost.
iDrive Touch kontroler sa tasterima za direktan pristup meniju, ostam funkcionalnih oznaka i glasovna kontrola olakšavaju unošenje adresa vašeg odredišta pisanjem po površini osetljivoj na dodir. Zahvaljujući trodimenzionalnom prikazu mape koji koristi satelitske snimke kao pozadinu – da fotorealističnim prikazima + - navigacija postaje uzbudljivo vizuelno iskustvo.
Ažuriranje mapa je dostupno kod BMW zastupnika u periodu od tri godine bez dodatne nadoknade. U okviru BMW ConnectedDrive sistema, u izabranim Evropskim zemljama sistem automatski ažurira mape tri do četiri puta godišnje.

iDRIVE TOUCH KONTROLER.

iDRIVE TOUCH KONTROLER.

iDrive Touch kontroler (deo navigacionog sistema Professional) omogućava zgodno korišćenje Kontrolnog ekrana jednom rukom. Zahvaljujući pločici osetljivoj na dodir integrisanoj u kontroleru, lako je unositi informacije kao što su odredišta za navigacioni sistem, i to rukopisom. Kontroler se takođe može rotirati i pritiskati da bi se pristupilo mnogim funkcijama i da bi se menjale razne postavke i prolazilo kroz liste. Njime se može lako i intuitiuvno upravljati, pošto se zasniva na čulu dodira. To posebno olakšava život vozaču jer apsolutno minimalno skreće njegovu pažnju sa saobraćaja. Sve funkcije kojima se upravlja preko kontrolera mogu se jasno videti na Kontrolnom ekranu.

BMW NIGHT VISION SISTEM SA DINAMIČNIM SVETLOM.

BMW Night Vision sa dinamičnim osvetljenjem olakšava identifikaciju ljudi i velikih životinja po noći – čak i na velikoj udaljenosti – i osvetljava ih.
Infracrvena kamera montirana na BMW prednju masku prenosi slike snimljene ispred vozila na kontrolni ekran. Inteligentni sistem ranog upozorenja sa svetlom budućnosti: Čim infracrveni senzori detektuju pešake ili veće životinje na potencijalnoj putanji sudara, sistem usmerava dva odvojeno kontrolisana dinamična svetla ka njima, bez neprijatnog zaslepljivanja. Ovo svetlo garantuje da osobe i vozači koji vam se približavaju budu veoma efektivno upozoreni o potencijalnom sudaru.
Vozač dobija dodatno upozorenje u kritičnim situacijama putem redovnog ekrana i BMW Head-Up ekrana. Treptajuća crvena ikonica (životinja ili pešak) je prikazana ako postoji rizik od neposredne nezgode. Zvučni alarm se takođe oglasi i kočnice se pripreme radi optimalne pripremljenosti. Sistem upozorenja se automatski upali prilikom startovanja vozila. Sistem čak emituje upozorenje kada ekran za prikaz slikenije aktiviran. BMW Night Vision sa dinamičnim svetlom predstavlja inovaciju iz BMW ConnectedDrive sistema.

SISTEM ZA POMOĆ PRI PARKIRANJU.

SISTEM ZA POMOĆ PRI PARKIRANJU.

Sistem za pomoć pri parkiranju olakšava pronalazak odgovarajućeg parking mesta i pomaže vam prilikom parkiranja.
Potpuno automatski sistem za pomoć pri parkiranju predstavlja poslednju generaciju udobnosti prilikom parkiranja iz BMW-a. U ovoj generaciji, sistem bira stepen prenosa za napred ili nazad, preuzima kontrolu nad upravljanjem i automatski ubrzava ili koči. Pre parking manevra, vozač mora samo da uključi pokazivač pravca i drži PDC taster pritisnutim tokom čitave procedure parkiranja, uz praćenje okruženja uz pomoć aktivirane kamere za vožnju unazad. Kada je manevar kompletiran, sistem izabere P položaj transmisije. Pri vožnji brzinom manjom od 35 km/h na maksimalnoj udaljenosti od 1.5 metara od reda parkiranih automobila, ultrazvučni senzori u BMW vozilu koriste kontrolni ekran kako bi prikazali potencijalna mesta gde je moguće paralelno parkirati automobil.

SISTEMI SA KAMEROM.

Uživajte u pogledu: U BMW X5, integrisani sistemi sa kamerom nude bolju vidljivost, na primer na raskrsnicama i u otežanim situacijama u vožnji.

 • Surround View sistem

  Surround View sistem pruža podršku prilikom parkiranja i manevrisanja. U tom cilju, oblast pored automobila i iza njega je prikazana na kontrolnom ekranu iz ptičije perspektive (360° Top View).

 • Side View sistem

  Side View sistem je takođe uključen, pružajući pomoć u oblastima sa slabom vidljivosti (na primer, prilazima, raskrsnicama). Dve digitalne kamere na prednjoj levoj i desnoj strani automobila snimaju situaciju sa obe strane automobila i prikazuju je na kontrolnom ekranu. Ovaj sistem omogućava ranu detekciju poprečnog saobraćaja, rezultujući odgovarajućom reakcijom vozača.

 • Rear View sistem

  Sa kamerom za vožnju unazad imate uvid u oblast iza vozila putem kontrolnog ekrana tokom manevrisanja i parkiranja. Kamera za vožnju unazad povećava vidljivost prilikom vožnje unazad pri brzinama ispod 20 km/h, na primer prilikom parkiranja. Interaktivne linije navođenja pokazuju da li je izabrano parking mesto dovoljno veliko za vaš automobil i pomažu vam tokom parkiranja tako što prikazuje oblasti obeležene bojom na kontrolnom ekranu. U saradnji sa kukom za vuču prikolice, kamera za vožnju unazad ima praktičnu funkciju zumiranja koja olakšava kačenje prikolice.
  Moguće je izabrati između tri opcije: Rear View, Surround View i Side View. Izabrani pogled se pojavi na kontrolnim ekranu.

BMW SELECTIVE BEAM SISTEM.

BMW Selective Beam sistem čini vožnju po noći bezbednijom i udobnijom. Sistem garantuje odličnu vidljivost po mraku, bez zaslepljivanja ostalih vozača.
Sistem detektuje ostale korisnike puta i selektivno ih isključuje iz snopa dugih svetala. Domet svetla od 400 m garantuje ranu detekciju rizika i poboljšano direkciono praćenje.