EKONOMIČAN U POGLEDU GORIVA ALI NE I PERFORMANSI.

BMW EfficientDynamics u BMW X6.

BMW X6 zna kako da iskoristi svoje resurse. Dokaz: odlična dinamičnost kombinovana sa malom potršnjom goriva i emisijom gasova. Čist užitak u vožnji je garantovan, zahvaljujući inovativnim BMW EfficientDynamics tehnologijama kao što je inteligentna lagana konstrukcija i odlična aerodinamičnost.

Kontrolni ekrani prikazuju nov dizajn korisničkog interfejsa koji bi trebalo da bude dostupan u oktobru 2016.

Read more

INTELIGENTNA LAGANA KONSTRUKCIJA.

Zahvaljujući laganoj kontrukciji, svaki izgubljen gram povećava užitak u vožnji. Što manje težine treba da se pomeri, manje energije je potrebno da bi se to postiglo. BMW primenjuje ovu filozofiju prilikom kontrukcije vozila još od 1930. godine i konstantno je rafinira. Naši inženjeri se konstantno pitaju: gde ima smisla smanjiti težinu? Gde smanjenje težine nije praktično? Rezultat: inteligentna lagana konstrukcija. Ona obuhvata korišćenje ultra laganih materijala kao što je magnezijum na kontrolnoj tabli ili alumijum u sistemu suspenzije i haubi. Poklopac podvozja napravljen od tekstilnih materijala ima pozitivan akustični efekat i takođe smanjuje težinu. To znači da je kompletan automobil značajno lakši od prethodnih modela.

AERODINAMIČNOST.

Dizajn čitavog vozila je urađen u skladu sa BMW EfficientDynamics filozofijom. Optimizovan, aerodinamičan prednji branik i donji stroj poseduju inovativna rešenja koja smanjuju otpor vazduha i potrošnju goriva
Integrisana vazdšna zavesa kanališe vazduh kroz dva vertikalna usisnika vazduha i preko lukova prednjih točkova. Ubrzani tok vazduha stvara vrstu „zavese“ na spoljašnjoj strani točkova. U isto vreme, bočni usisnici vazduha kanalizu tok vazduha na prednjim točkovima. Ove inovativne tehnologije smanjuju turbulenciju i otpor vazduha, što zauzvrat smanjuje potrošnju goriva.
Tokom vožnje, kontrola usisnika vazduha koristi senzor radi konstantog nadgledanja da li je motoru potrebno dodatno hlađenje i otvara i zatvara ventilacioni otvor. Optimizovana aerodinamičnost i skraćen period zagrevanja motor smanjuje potrošnju goriva.

8-STEPENA STEPTRONIC SPORT TRANSMISIJA.

8-stepena Steptronic Sport transmisija se prilagođava individualnim stilovima vožnje. Savršena je za sve od udobnog krstarenja do veoma dinamične vožnje. Pored automatske selekcije stepena prenosa, takođe je moguće manuelno menjati stepen prenosa u svakom trenutku. Možete promeniti stepen prenosa uz pomoć dinamično dizajnirane selektor ručice menjača ili lopatica menjača iza volana.
U Sport režimu, promene stepena prenosa su konfigurisane radi maksimalnih performansi. Zahvaljujući fino podešenim odnosima stepeni prenosa i osmom stepenu prenosa, motor je uvek na nivou na kom može najbolje iskoristiti svoju snagu i efikasnost. Na taj način se poboljšava ubrzanje, na primer prilikom preticanja drugog vozila.
Tokom putovanja velikim brzinama, dodatni osmi stepen prenosa smanjuje obrtaje motora, na taj način smanjujući potrošnju goriva i buku motora. Ovde novo konverter kvačilo stupa na scenu. 8-stepena Steptronic Sport transmisija nudi najbolju udobnosti tokom promene stepena prenosa i najbolju moguću efikasnost.

ECO PRO REŽIM.

ECO PRO režim pomaže vozačima da smanje potrošnju goriva za 20 procenata, u zavisnosti od njihovog stila vožnje – prema internoj BMW studiji o potrošnji goriva. Funkcija „krstarenja“, sistem za predviđanje rute i ECO PRO ruta omogućavaju dodatnu uštedu od pet procenata.

 • Krstarenje

  Funkcija krstarenja razdvaja pogonski sklop od motora i vozilo se kotrlja bez otpora motora. Automobil „krstari“ kada vozač skine nogu sa pedale gasa pri brzinama između 50 i 160 km/h a ne pritisne pedalu kočnice. Ako je potrebno, sistem za predviđanje rute može inteligentno pauzirati funkciju krstarenja.

 • Sistem predviđanja rute

  Na osnovu podataka iz navigacionog sistema, sistem za predviđanje rute prepoznaje ograničenja brzine, naseljenje oblasti, krivine, obilaznice, skretanja i isključenja, i savetuje vozača da prestane ubrzavati u pravom trenutku.

 • ECO PRO ruta

  ECO PRO ruta pokazuje najefikasniju rutu u skladu sa saobraćajnom situacijom, stilom vožnje i lokalnim uslovima. Putni računar prikazuje procenat goriva koji se može uštedeti korišćenjem rute predložene od strane sistema ECO PRO ruta.

INTELIGENTNO UPRAVLJANJE ENERGIJOM.

Sistem inteligentnog upravljanje energijom u BMW Serije X6 takođe obuhvata BMW EfficientDynamics tehnologije i ECO PRO režim, Automatsku Stani/Kreni funkciju i Regenerativno kočenje kao deo standardne opreme. Međuzavisnost ovih funkcija garantuje održivu mobilnost i maksimalnu efikasnost.

 • Automatska Stani/Kreni funkcija

  Automatska Stani/Kreni funkcija omogućava da se gorivo troši samo kada se vozilo kreće.Kada vozilo stoji u mestu, na primer na semaforu, automatska stani/kreni funkcija koristi potencijal za uštedu energije i gasi motor čim je transmisija vozila u neutralnom položaju a vozač potpuno zaustavi vozilo.
  Signal na info ekranu pokazuje da li je funkcija aktivna. Čim vozač skine nogu sa pedale kočnice, motor se automatski pali.
  Automatska Stani/Kreni funkcija nikada ne kompromituje udobnost i bezbednost tokom vožnje, jer nije aktivna ako motor nije postigao optimalnu radnu temperaturu, unutrašnjost nije dovoljno ohlađena/ugrejana, napon akumulatora je prenizak ili okrećete volan. Centralna kontrolna jedinica ponovo pali motor, čak i kada automobil stoji u mestu – na primer, ako automobil krene da se kotrlja ka napred ili se vetrobran staklo zamagli. Automatska Stani/Kreni funkcija se može ugasiti u bilo kom trenutku pritiskom na taster.

 • Električno servo upravljanje

  Svaki put kada okrente volan, troši se energija. Ali zašto trošiti energiju kada ne okrećete volan? BMW električno servo upravljanje je aktivno samo kada je potrebno. Za razliku od konvencionalnih hidrauličnih sistema upravljanja, BMW EPS sistem koristi energiju samo kada okrećete volan. Kada je ugao točkova konstantan, električni motor nije aktivan.

 • Regenerativno kočenje

  Svaki put kada se aktiviraju kočnice generiše se kinetička energija koja do skora nije bila iskorišćena. Renegenracija kočione energije koristi prednosti ovog dugo zanemarenog potencijala. Sistem koristi energiju krstarenja koja se generiše kada vozač koči ili skine nogu sa pedale gasa i pretvara je u električnu energiju. Ova energija se koristi za punjenje akumulatora. Zahvaljujući inteligentnom sistemu upravljanja energije alternator ne mora stalno raditi, što umanjuje naprezanje i habanje generatora. Rezultat je smanjena potrošnja goriva i veće performanse – u skladu sa BMW EfficientDynamics filozofijom.