ZADOVOLJSTVO U VOŽNJI SA DOPUNOM.

Česta pitanja o modelima BMW iPerformance.

BMW i Performance

Otkrijte održivi svet BMW iPerformance i potpuno novu dimenziju zadovoljstva u vožnji.
Impresivno dinamični i potpuno lišeni emisija kada se voze na čisto električni pogon, BMW plug-in hIbridi pokazuju šta je sve moguće: zahvaljujući novorazvijenim sinhronim elektromotorima, modeli iPerformance očaravaju strahoivitim obrtnim momentom od stanja stajanja do maksimalne brzine.
Modeli BMW i su jednako agilni ali dizajnirani za elektromobilnost od samog početka. Njihov futuristički dizajn i pametno smišljeni električni koncepti čine ih upadljivim izdaleka: ta vozila oblikuju budućnost mobilnosti. Na ovoj stranici ćete pronaći sve odgovore na ključna pitanja o plug-in hibridnim vozilima BMW-a. Naći ćete informacije o modelima BMW i preko niže navedenog linka.

Pročitajte više
ZADOVOLJSTVO U VOŽNJI SA DOPUNOM.Česta pitanja o modelima BMW iPerformance.

GENERALNE INFORMACIJE I DIZAJN.

U BMW plug-in hibridnim vozilima pogon se sastoji od moćnog elektromotora i efikasnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji odlično rade zajedno. To postaje očigledno u sličnoj savršenoj kombinaciji dinamičnosti i efikasnosti. Ovde ćete naći osnovne informacije o BMW plug-in hibridnim vozilima.


Potrošnja goriva i emisije CO2 za BMW 225xe:
Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovano): 2,1 do 2,0
Emisije CO2 u g/km (kombinovano): 49 do 46
Potrošnja energije u kWh/100 km (kombinovano): 11,9 do 11,8

 • Šta je tačno plug-in hibrid?

  Plug-in hibrid ima pogonski sistem koji se sastoji od moćnog elektromotora i efikasnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ova kombinacija postiže visoke sveukupne performanse za vozila, i ekološki je podobnija od konvencionalnih pogonskih tehnologija.


  Dalje, plug-in hibridi se mogu puniti direktno iz elektro-mreže, bilo kod kuće, bilo na putu. To omogućava da putovanja budu lišena emisija na velikom delu trase, posebno u urbanim oblastima, i da se potrošnja smanjuje na velikim udaljenostima.

 • Koje su osnovne prednosti plug-in hibrida nad konvencionalnim vozilom?

  Plug-in hibridno vozilo nudi mobilnost sa niskim emisijama istovremeno sa sposobnošću za prevaljivanje većih udaljenosti uz funkcionalnost na istom nivou kao i u konvencionalnom vozilu. Posebnu korist imate od bešumne vožnje i električnog podsticaja. To znači da u privremenim ubrzanjima, kao prilikom preticanja, motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima dodatnu podršku elektromotora što omogućava još dinamičniju vožnju. Posebno u električnom režimu i sa jednovremenom mogućnošću da uzastopno punite bateriju iy elektro-mreže, moguće je postići niske operativne troškove.

 • Koji sve zahtevi i uslovi moraju da budu ispunjeni kako bih razmotrio nabavku plug-in hibrida?

  Ključni faktor u donošenju odluke jeste raspoloživost uređaja za punjenje kod kuće. Sasvim jednostavno iz utičnice u domaćinstvu, sa sopstvenim zidnim punjačem BMW i Wallbox ili na drugoj lokaciji u vašem susedstvu. Dalje, korist od operativnih troškova (cena električne struje spram cene goriva) plug-in hibrida može se posebno efikasno upotrebiti ako veliki broj vožnji možete obavljati u električnom režimu. Ako imate i uređaje za punjenje na svom radnom mestu, iz te prednosti možete izvući i mnogo više koristi.

 • Da li su bezbednost i osećaj vožnje slični kao u BMW vozilima sa konvencionalnim pogonom?

  BMW plug-in hibridi su dizajnirani u skladu sa veoma visokim tehničkim standardima, na osnovu iste bezbedne arhitekture vozila kao kada se radi o konvencionalnim modelima. Bezbednost plug-in hibridnih vozila sa visokonaponskim baterijama takođe su potvrdili i nezavisni instituti.


  Zahvaljujući elektromotoru u BMW plug-in hibridnim vozilima, kombinovani su električna vožnja i dalji porast efikasnosti. Visoki obrtni moment raspoloživ od stajanja u mestu znači da ova vozila iskazuju spontanost tokom narastanja snage tipičnog za elektromotore. Kao deo funkcije podsticaja, ovaju elektromotor dodatno pruža veoma primetnu podršku motoru sa unutrašnjim sagorevanjem toikom ubrzavanja i u dinamičnim kratkim naletima. Štaviše, BMW plug-in hibridna vozila bešumna su i lišena emisija kada se kreću u električnom režimu.

 • Koji su sve različiti režimi vožnje na raspolaganju?

  BMW plug-in hibridi naravno imaju poznate režime vožnje ECO PRO, Comfort i Sport za svaku vozačku situaciju i potrebu. Pored toga, sledeći režimi vožnje specifični za plug-in hibridna vozila takođe su raspoloživi sa dugmetom eDrive.


  − AUTO eDRIVE: Sistem bira najefikasniji metod vožnje – čisto električni, kombinovani ili sa motorom s unutrašnjim sagorevanjem zavisno od situacije.


  − MAX eDRIVE: Zavisno od modela, moguće je voziti brzinom do 140 km/h čisto električno u režimu MAX eDRIVE mode. Pri većim brzinama ili ako treba iskoristiti puni potencijal ubrzanja, motor s unutrašnjim sagorevanjem uključuje se automatski.


  − U režimu SAVE BATTERY ili Battery Control (u modelima BMW Serije 7), baterija se efikasno puni iz motora s unutrašnjim sagorevanjem ili se nivo njene napunjenosti održava. To omogućava da se kapacitet baterije aktivno štedi za čisto električnu vožnju u kasnijoj fazi.

 • Kako možete da prepoznate BMW plug-in hibridno vozilo?

  Razlike u dizajnu u poređenju sa konvencionalnim modelima BMW poželjne su u ograničenoj meri tako da se poznati i prepoznatljivi BMW dizajn zadrži i u BMW plug-in hibridnim vozilima. Svejedno, i u zavisnosti od modela, sledeći elementi su među onima koji pomažu da se prepozna BMW plug-in hibridno vozilo:


  Dizajn eksterijera:


  - eDrive amblem na C-stubovima s obe strane
  - i amblem na prednjim bočnim panelima
  - Plave letvice prednje rešetke i plava središta točkova
  - eDrive ispis, kako na zadnjem delu vozila, tako i na poklopcu motora
  - Naziv modela sa „e“
  - Prisustvo utičnice za punjenje napred, na strani vozača


  Dizajn enterijera:


  - Završna obrada praga vrata sa ispisom eDrive
  - eDrive dugme na centralnoj konzoli
  - Specifični instrumenti i grafika Kontrolnog ekrana

BATERIJA I DOMET.

U BMW plug-in hibridnim vozilima, motor s unutrašnjim sagorevanjem kombinuje se sa dugotrajnom litijum-jonskom baterijom – koja omogućava da automobil nastavi sa vožnjom čak i sa praznim rezervoarom za gorivo u nepredviđenom slučaju. Ovde možete pronaći više toga o specijalnim osobinama baterije.

 • Je li moguće nastaviti vožnju na električni pogon čak i ako je rezervoar za gorivo prazan?

  Da, moguće je. Ako je ukupan domet sa elektromotorom i motorom s unutrašnjim sagorevanjem 80 km, vozač će biti na to upozoren porukom na ekranu sa instrumentima. Ispod ukupnog dometa od 50 km, vozač permanentno prima ovu poruku. Ako je rezervoar za gorivo prazan, preostali električni domet može se iskoristiti za vožnju do najbliže stanice za punjenje – pod uslovom da ima dovoljno energije i da stanje sistema dopušta električnu vožnju.

 • Koliko traje visokonaponska baterija u BMW plug-in hibridnom vozilu?

  Visokonaponske baterije koje se koriste u BMW plug-in hibridnim vozilima jesu litijum-jonske baterije koje su, nasuprot konvencionalnim nikl, olovnim ili kadmijumskim baterijama, optimalizovane za upotrebnu u motornim vozilima. U okviru BMW Certifikata za bateriju, vaš ovlašćeni BMW diler ili vaša BMW podružnica garantuju da će otkloniti svaki defekt u visokonaponskoj bateriji za prvih 100.000 km ili maksimalno do 6 godina po isporuci novog vozila (važi prvi ispunjeni kriterijum). Možete pronaći detalje o servisnim pravima na osnovu BMW Certifikata za bateriju kod vašeg ovlašćenog BMW dilera ili vaše BMW podružnice.

 • Koliki je električni domet?

  Specifični ciklični domet naznačen je za svako BMW plug-in hibridno vozilo. Zaista postignuti električni domet zavisi od mnogih faktora. Veoma utiču potrebe klimatizacije i grejanja, generalno opterećenje elektrosistema u vozilu (tj. navigacija, radio, grejanje sedišta i vetrobrana, klimatski uslovi leti i zimi) kao i individualni stil vožnje.


  Kad se visokonaponska baterija isprazni, čisto električna vožnja više nije moguća, ali je i dalje moguće nastaviti vožnju savršeno normalno zahvaljujući motoru sa unutrašnjim sagorevanjem. Sistem inteligentnog upravljanja energijom znači da ne može doći ni do kakvog oštećenja visokonaponske baterije u bilo kom trenutku, čak i kada je njeno stanje prikazano kao sasvim „prazno“.

 • Da li visokonaponska baterija ograničava prostor za prtljag?

  U BMW plug-in hibridnim vozilima postoje tek mala ograničenja u zapremini prostora za prtljag u poređenju sa konvencionalnim BMW modelima. U smislu komfora utovara, inteligentna rešenja razvijena su kako bi se ponajpre obezbedila ravna utovarna platforma, a potom i kako bi se obezbedila neophodna dubina za prevoz glomaznih predmeta. Dalje, sistemi sasvim prolaznog utovara (tj. podela zadnjeg naslona u proporciji 40:20:40) raspoloživi su i za BMW plug-in hibridna vozila.

 • Čega treba da budem svestan ukoliko je BMW plug-in hibridno vozilo parkirano u dužem vremenskom periodu?

  Naravno, moguće je parkiranje u dužem vremenskom periodu (npr. nekoliko nedelja), ali nivo napunjenosti visokonaponske baterije može pasti ako se vozilo ne kreće u znatno dužem periodu.


  Zato se savetuje parkiranje vozila sa gotovo sasvim punom baterijom ili povezivanje vozila sa odgovarajućom stanicom za punjenje tokom dužih faza stajanja jer će se tako visokonaponska baterija po potrebi automatski dopunjavati.


  Molimo da takođe uzmete u obzir savete u vezi sa dugim fazama stajanja u uputstvu za rad koje dobijete zajedno sa vozilom.

PUNJENJE I INFRASTRUKTURA ZA PUNJENJE.

Ne treba „puniti“ samo motor sa unutrašnjim sagorevanjem, već i visokonaponsku bateriju. U slučaju BMW plug-in hibridnih vozila, to je moguće činiti čak i kod kuće. Pronaći ćete ovde objašnjenja o tome kako, gde i kada da punite.

 • Koje opcije punjenja BMW nudi za plug-in hibridna vozila?

  BMW plug-in hibridno vozilo može se dopuniti iz obične kućne utičnice – međutim, savetuje se provera podobnosti (sposobnosti za trajno opterećenje) dotične utičnice koju bi obavio ovlašćeni specijalista. Ovu proveru utičnice ili ugradnja i puštanje u rad zidnog punjača BMW i Wallbox (koji omogućava da se BMW plug-in hibridna vozila pune sa maksimalno 3,7 kW) može, na primer, da obavi kvalifikovani električar koji radi za BMW i partnera za ugradnju.

  Vozilo se može puniti i dok je napolju. Program „ChargeNow“ nudi pristup sve većoj mreži javnih stanica za punjenje. Zahvaljujući sistemu „ParkNow“, korisnici BMW vozila mogu sada pronaći dugoročni parking i stanice za dopunu u viušespratnim garažama blizu svog prebivališta ili radnog mesta.


  Ako želite da ustanovite gde se u vašoj okolini nalazi stanica za punjenje, postoje različite opcije:


  - Pronaći ćete sve stanice za punjenje BMW i partnera na vebsajtu ChargeNow.

 • Koliko često možete i morate da punite bateriju svog BMW plug-in hibridnog vozila?

  Ako je moguće, treba da punite svoje BMW plug-in hibridno vozilo kad god vam se ukaže prilika – bilo kod kuće, bilo usput. To znači da uvek možete koristiti prednost maksimalno mogućeg električnog dometa i tako minimalizovari potrošnju goriva.

 • Koliko traje punjenje visokonaponske baterije? Postoji li način da se ona napuni brzo pomoću DC (direktne struje)?

  Tačno vreme punjenja zavisi od više faktora. Ako se visokonaponska baterija potpuno isprazni, može se pretpostaviti da će, recimo za BMW X5 plug-in hibridno vozilo, punjenje trajati otprilike između dva i po sata iz zidnog punjača Wallbox ili javne stanice za puinjenje, i približno 4 sata iz normalne utičnice u domaćinstvu.


  Zahvaljujući manjoj bateriji u poređenju sa onom iz čisto električnog vozila te uporedivo kratkog vremena potrebnog za potpuno punjenje koje iz toga sledi, ne planiraju se sredstva za brzo DC-punjenje namenjen BMW plug-in hibridnim vozilima.

 • Da li vam u inostranstvu treba drugačiji kabl za punjenje?

  Standardni kabl za punjenje u vozilu ima utikač za domaćinstvo tipičan za konkretnu zemlju. Vaš BMW prodavac ponudiće vam mogućnost da kupite kabl podoban za različite tipove utičnica.

 • Koliko koštaju BMW stanice za punjenje za kućnu upotrebu?

  Pronaći ćete cenu za BMW i Wallbox pod Originalnim BMW aksesoarima.

 • Da li 360° ELECTRIC ponude od BMW-a i važe i za BMW plug-in hibridna vozila?

  Da, podrazumeva se da, kao vlasnik BMW plug-in hibridnog vozila, imate na raspolaganju sve relevantne usluge iz ponude BMW i 360° ELECTRIC.

KONEKTIVNOST.

Zahvaljujući inovativnim uslugama eDrive, BMW plug-in hibridna vozila uvek sadrže visoki stepen konektivnosti.


Potrošnja goriva, emisije CO2 za BMW 740Le iPerformance:
Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovano): 2,2 do 2,0
Emisije CO2 u g/km (kombinovano): 51 do 45
Potrošnja energije u kWh/100 km (kombinovano): 13,3 do 12,6

Potrošnja goriva i emisije CO2.

 • Vrednosti za potrošnju goriva, emisije CO2 i potrošnju struje zavise od veličine odabranih točkova i guma. Podaci o potrošnji utvrđuju se u skladu sa ECE ciklusom vožnje.


  Domet vožnje zavisi od više faktora,naročito: od ličnog ponašanja u vožnji, odabrane trase, vremenskih uslova, korišćenja grejanja/hlađenja i prethodne klimatizacije.


  Više informacija o zvaničnoj potrošnji goriva i zvaničnim specifičnim emisijama CO2 za nove putničke automobile možete naći u 'Smernicama za potrošnju goriva i emisije CO2 za nova putnička vozila’, koje su na raspolaganju besplatno na svim prodajnim mestima i kod DAT Deutsche Automobil Treuhand GmbH, Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern, Germany.