BMW plug-in hibridnim vozilima

PUNJIVO UŽIVANJE U VOŽNJI.

Često postavljana pitanja o BMW plug-in hibridnim vozilima.

PUNJIVO UŽIVANJE U VOŽNJI.

Često postavljana pitanja o BMW plug-in hibridnim vozilima.

PUNJIVO UŽIVANJE U VOŽNJI.Često postavljana pitanja o BMW plug-in hibridnim vozilima.

Otkrijte održivi svet BMW eDrive modela i potpuno novu dimenziju uživanja u vožnji.
Sa impresivnom dinamikom i potpuno bez emisija prilikom vožnje na isključivo električni pogon, BMW eDrive modeli pokazuju šta je sve moguće: zahvaljujući novim sinhronim elektromotorima, plug-in hibridni modeli BMW X5 xDrive40e, BMW 330e, BMW 740e, BMW 740Le, BMW 740Le xDrive i BMW 225xe zadivljuju ogromnim obrtnim momentom iz stanja mirovanja do maksimalne brzine.
Podjednako agilni, ali dizajnirani za elektromobilnost od samog početka su BMW i modeli. Njihov futuristički dizajn i inteligentno osmišljeni električni koncepti čine ih očigledno drugačijim: to su vozila koja oblikuju budućnost mobilnosti. Na ovoj stranici pronaći ćete sve odgovore na ključna pitanja o plug-in hibridnim vozilima iz BMW-a. Više informacije o BMW i modelima potražite na linku ispod.

OPŠTE INFORMACIJE I DIZAJN.

U BMW plug-in hibridnim vozilima pogon se sastoji od snažnog elektromotora i efikasnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji odlično rade zajedno. Ovo postaje očigledno u podjednako savršenoj kombinaciji dinamike i efikasnosti. Ovde ćete pronaći sve osnovne informacije o BMW plug-in hibridnim vozilima.

 • Šta je zapravo plug-in hybrid?

  Plug-in hibrid ima pogonski sistem koji se sastoji od snažnog elektromotora i efikasnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ova kombinacija omogućava visoke performanse vozila, koje manje zagađuje životnu sredinu u odnosu na konvencionalne tehnologije pogona.

  Osim toga, plug-in hibridi mogu biti napunjeni direktno iz električne mreže, bilo da ste kod kuće ili na putu. Ovo omogućava putovanja bez emisija na velikom broju puteva, naročito u urbanim sredinama, i smanjenu potrošnju na dugim relacijama.

 • Koje su osnovne prednosti plug-in hibrida u odnosu na konvencionalno vozilo?

  Plug-in hibridno vozilo nudi mobilnost sa malim emisijama zajedno sa mogućnošću prelaska velikih distanci sa funkcionalnošću na istom nivou kao kod tradicionalnih vozila. Posebno imate koristi od tihe vožnje i električnog ubrzanja. To znači da tokom privremenog povećanja brzine, npr. prilikom preticanja, motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima dodatnu podršku od elektromotora koji obezbeđuje još dinamičniji vožnju. Moguće je ostvariti niske operativne troškove posebno u električnom režimu, uz istovremenu mogućnost punjenja baterije u više navrata preko mreže električne energije.

  Jedna od karakteristika koja zaslužuje poseban pomen je mogućnost pojedinačne kontrole grejanja i hlađenja u plug-in hibridima putem BMW ConnectedDrive aplikacije, ConnectedDrive internet portala ili u vozilu.

 • Koji uslovi moraju biti ispunjeni ukoliko želim da kupim plug-in hibrid?

  Ključni faktor u donošenju odluke je dostupnost instalacija za punjenje vozila kod kuće. Jednostavno iz obične utičnice, pomoću BMW i Wallbox-a ili na drugoj lokaciji u vašem komšiluku. Osim toga, veću korist od operativnih troškova (električna energija nasuprot cene goriva) plug-in hibridnog vozila ćete imati ukoliko je veliki broj putovanja obavljen u električnom režimu. Ukoliko su instalacije za punjenje dostupne na vašem radnom mestu, možete imati još veću korist od ove prednosti.

 • Da li su bezbednost i osećaj tokom vožnje slični kao u BMW vozilima sa tradicionalnim pogonom?

  BMW plug-in hibridi su dizajnirani po izuzetno visokim tehničkim standardima, baziranim na istoj arhitekturi bezbednog vozila kao i konvencionalni modeli. Bezbednost plug-in hibridnih vozila sa baterijama velikog kapaciteta je takođe potvrđena od strane nezavisnih instituta.

  Zahvaljujući elektromotoru u BMW plug-in hibridnim vozilima, kombinovani su vožnja na električni pogon i dodatno povećanje efikasnosti. Visok obrtni moment dostupan iz stanja mirovanja znači da ova vozila pokazuju spontanost tokom zagrevanja motora koja je tipična za elektromotore. Kao deo boost funkcije, ovaj elektromotor obezbeđuje dodatnu podršku motoru sa unutrašnjim sagorevanjem tokom ubrzanja u dinamičnim kratkim naletima. Osim toga, BMW plug-in hibridna vozila su tiha i bez emisija prilikom vožnje na isključivo električni pogon.

 • Koji režimi vožnje su dostupni?

  BMW plug-in hibridi nude poznate režime vožnje poput ECO PRO, Comfort i Sport za svaku situaciju u vožnji i za sve potrebe. Pored toga, sledeći režimi vožnje specifični za plug-in hibridna vozila su takođe dostupni pritiskom na eDrive dugme:

  - AUTO eDrive: Sistem bira najefikasniji metod vožnje shodno situaciji - potpuno električni, kombinovani ili sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

  - MAX eDrive: Vožnja na isključivo električni pogon do 120 km/h.

  - SAVE Battery: Kontinuirano punjenje za omogućavanje vožnje na električni pogon u gradu. Ako je nivo baterije ispod 50%, a specifična situacija u vožnji to dozvoljava, energija se akumulira i skladišti preko rekuperacije i motora sa unutrašnjim sagorevanjem, kako bi se nivo napunjenosti podigao na oko 50% ili održao iznad 50%.

 • Kako možete prepoznati BMW plug-in hibridno vozilo?

  Postoji mala razlika u dizajnu između konvencionalnih BMW modela i BMW plug-in hibridnih vozila. Ovo znači da je prepoznatljivi BMW dizajn zadržan i kod hibrida. Bez obzira na to, sledeće karakteristike su ono po čemu se BMW plug-in hibridno vozilo razlikuje:

  Dizajn eksterijera:
  - eDrive logo, na zadnjem delu vozila i na poklopcu motora
  - Slovo "e" u nazivu modela
  - Prisustvo utičnice za punjenje na prednjoj strani ispred vozača
  Dizajn enterijera:
  - Pragovi vrata sa eDrive logoom
  - eDrive dugme na centralnoj konzoli
  - Specifična instrument tabla i prikaz kontrolnog displeja

Baterija i domet

BATERIJA I DOMET.

U BMW plug-in hibridnim vozilima, motor sa unutrašnjim sagorevanjem je kombinovan sa dugotrajnom litijum-jonskom baterijom - što omogućava automobilu da nastavi vožnju čak i sa praznim rezervoarom u hitnim slučajevima. Ovde možete više saznati o posebnim karakteristikama baterije.
 

 • Da li je moguće nastaviti vožnju na električni pogon čak iako je rezervoar prazan?

  Da, moguće je. Ako je ukupan domet sa elektromotorom i motorom sa unutrašnjim sagorevanjem 80 km, vozač će biti upozoren porukom na instrument tabli. Ako je ukupan domet ispod 50 km, upozorenje o dometu se stalno prikazuje. Ukoliko je rezervoar prazan, preostali električni domet može biti iskorišćen za vožnju do najbliže benzinske stanice – pod uslovom da je dovoljno energije dostupno i da stanje sistema dozvoljava vožnju na električni pogon.

 • Koliko dugo traje baterija u BMW plug-in hibridnom vozilu?

  Baterije koje se koriste u BMW plug-in hibridnim vozilima su litijum-jonske baterije koje su, za razliku od konvencionalnih nikl, olovo ili kadmijumskih baterija, optimizovane za upotrebu u motornim vozilima. U sklopu BMW Battery Certificate, vaš ovlašćeni BMW diler ili BMW ogranak garantuju da će ispraviti sve nedostatke baterije za prvih 100.000 km ili do maksimalno 6 godina nakon isporuke novog vozila (pod uslovom da je ispunjen prvi kriterijum). Više detalja o ostvarenju prava na servis u okviru BMW Battery Certificate možete saznati kod ovlašćenog BMW dilera ili u ogranku BMW-a.

 • Koliko iznosi električni domet?

  Poseban ciklični domet postoji za svako BMW plug-in hibridno vozilo. Električni domet koji je zapravo postignut zavisi od mnogo faktora. Važnu ulogu igraju zahtevnost klimatizacije i grejanja, opšte opterećenje sistema (npr. navigacija, radio, grejanje sedišta i vetrobranskog stakla, klimatski uslovi tokom leta i zime), kao i individualni stil vožnje.

  Kada se baterija velikog kapaciteta isprazni, vožnja na isključivo električni pogon više nije moguća, ali je ipak moguće nastaviti normalnu vožnju zahvaljujući motoru sa unutrašnjim sagorevanjem. Inteligentni sistem upravljanja energijom znači da nikada ne može doći do oštećenja baterije, čak iako indikator pokazuje da je potpuno "prazna".

 • Da li baterija ograničava prtljažni prostor?

  BMW plug-in hibridna vozila imaju neznatno ograničenje zapremine prtljažnog prostora u poređenju sa konvencionalnim BMW modelima. Što se tiče jednostavnosti utovara, inteligentna rešenja su razvijena koja pre svega obezbeđuju ravnu platformu za utovar, ali i potrebnu dubinu za transport većih predmeta. Osim toga, svi sistemi za utovar (na primer 40:20:40 odnos naslona sedišta) su takođe dostupni za BMW plug-in hibridna vozila.

 • Šta morate da znate ukoliko je BMW plug-in hibridno vozilo parkirano na duži vremenski period?

  Parkiranje na duži vremenski period (npr. nekoliko nedelja) je naravno moguće, ali nivo baterije se može smanjiti ukoliko se vozilo ne kreće duže vreme.

  Zato je preporučljivo da se vozilo parkira sa skoro punom baterijom ili povezati vozilo sa odgovarajućom stanicom za punjenje tokom dugih perioda mirovanja jer će onda baterija automatski biti napunjena ukoliko to bude potrebno.

  Takođe obratite pažnju na savete koji se tiču dugih perioda mirovanja iz uputstva koje dobijete sa vozilom.

Punjenje i infrastruktura punjenja

PUNJENJE I INFRASTRUKTURA PUNJENJA.

I motor sa unutrašnjim sagorevanjem i baterija velikog kapaciteta moraju biti "napunjeni". U slučaju BMW plug-in hibridnih vozila, ovaj postupak je moguće obaviti i kod kuće. Ovde možete naći objašnjenja o tome kako, gde i kada napuniti vozilo.

 • Koje opcije punjenja su dostupne za plug-in hibridna vozila?

  BMW plug-in hibridno vozilo se može napuniti iz obične utičnice u domaćinstvu - međutim, preporučljivo je da utičnica bude kontrolisana od strane ovlašćenog stručnjaka da bi se utvrdilo da li je podesna za kontinuirano opterećenje. Kontrolu utičnice ili instalaciju i puštanje u rad Wallbox Pure ili Pro (ovo omogućava BMW plug-in hibridnom vozilu da bude napunjeno sa maksimalnih 3,7 kW) može, na primer, izvesti kvalifikovani električar iz BMW i partnera za instalaciju.
  Vozilo se može napuniti i van kuće. Program "ChargeNow" nudi pristup stalno rastućoj mreži javnih stanica za punjenje. Zahvaljujući sistemu "ParkNow", BMW korisnici sada mogu naći parking i instalacije za punjenje u višespratnim parkinzima u blizini njihovog mesta boravka ili radnog mesta.
  Ako želite da saznate gde se nalazi najbliža stanica za punjenje, postoji više opcije:

  - Možete je potražiti u navigacionom sistem vašeg BMW plug-in hibridnog vozila. Zahvaljujući pretrazi mesta od interesa u BMW ConnectedDrive aplikaciji, možete imati direktan pristup svim stanicama za punjenje u vašem okruženju.

  - Možete tražiti na svom pametnom telefonu. Postupak je dodatno olakšan korišćenjem ConnectedDrive aplikacije za plug-in hibride.

  - Lokacije svih stanica za punjenje BMW i partnera možete pronaći na sajtu ChargeNow.

 • Koliko često se može i mora puniti BMW plug-in hibridno vozilo?

  Ako je moguće, trebalo bi da punite vaše BMW plug-in hibridno vozilo kad god se ukaže prilika - bilo da ste kod kuće ili u pokretu. Tako ćete uvek maksimalno iskoristiti električni domet i smanjiti potrošnju goriva.
   

 • Koliko vremena je potrebno za punjenje baterije? Da li postoji način brzog punjenja pomoću jednosmerne struje?

  Tačno vreme punjenja zavisi od brojnih faktora. Ako je baterija potpuno prazna, punjenje hibrida tipa BMW X5 plug-in bi trajalo oko 2,5 sata na Wallbox-u ili javnoj stanici za punjenje i oko 4 sata iz normalne utičnice.

  S obzirom na manju veličinu baterije u poređenju sa vozilima na isključivo električni pogon i srazmerno kraćem vremenu potrebnom za punjenje, ne postoji način brzog punjenja BMW plug-in hibridnih vozila korišćenjem jednosmerne struje.

 • Da li vam je potreban drugačiji kabl za punjenje u inostranstvu?

  Standardni kabl za punjenje koji se nalazi u vozilu ima utikač za obične utičnice tipične za određenu zemlju. Vaš BMW diler će vam ponuditi mogućnost kupovine kabla koji odgovara različitim vrstama utičnica.

 • Da li su 360° ELECTRIC ponude iz BMW i dostupne i za BMW plug-in hibridna vozila?

  Da, to se podrazumeva. Kao vlasniku BMW plug-in hibridnog vozila, sve relevantne usluge iz BMW i 360° ELECTRIC ponude su vam na raspolaganju.

 • Koliko koštaju BMW stanice za punjenje za kućnu upotrebu?

  Cene Wallbox Pure i Wallbox Pro stanica možete naći na spisku Originalne BMW dodatne opreme.
   

Povezivanje

POVEZIVANJE.

Zahvaljujući inovativnim eDrive uslugama, BMW plug-in hibridna vozila uvek imaju visok stepen povezanosti. Jedna od brojnih eDrive usluga je BMW ConnectedDrive aplikacija, koja nudi funkcije kao što su važne informacije o nivou napunjenosti vašeg vozila.

 • U kom obliku je BMW ConnectedDrive dostupan za BMW plug-in hibridna vozila?

  eDrive usluge su posebno prilagođene BMW plug-in hibridnim vozilima i može im se pristupiti preko aplikacije, navigacionog sistema ili korisničkog portala. BMW ConnectedDrive aplikacija sadrži sledeće funkcije:

  - Displej koji prikazuje status punjenja i podešavanja tajmera punjenja
  - Daljinsko upravljanje klimom (grejanje/hlađenje) i podešavanjima tajmera
  - Pretraga i prikaz stanica za punjenje
  - Statistika o ponašanju tokom vožnje, tutorijali o efikasnoj vožnji i poređenja u zajednici
  - Prikaz kilometraže, stanja vozila i potrebnog servisa

 • Koji operativni sistemi za pametne telefone su podržani?

  Apple iOS i Google Android.
   

 • Da li se navedene funkcije mogu kontrolisati preko interneta?

  Da, određene funkcije su takođe dostupne preko BMW ConnectedDrive portala.
   

POTROŠNJA GORIVA I EMISIJA CO2.

Potrošnja goriva i emisija CO2 za BMW X5 xDrive 40e:

Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovana): 3,4 do 3,3
Emisija CO2 u g/km (kombinovana): 78 do 77
Potrošnja električne energije u kWh/100 km (kombinovana): 15,4 do 15,3

Potrošnja goriva i emisija CO2 za BMW modele Serije 7 sa eDrive tehnologijom*:

Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovana): 2,3 do 2,1
Emisija CO2 u g/km (kombinovana): 53 do 49
Potrošnja električne energije u kWh/100 km (kombinovana): 13,0 do 12,5
* BMW eDrive modeli 740e, 740Le i 740Le xDrive će biti dostupni od 2016. Prikazani podaci predstavljaju verovatne tehničke specifikacije.

Potrošnja goriva i emisija CO2 za BMW 330e:

Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovana): 2,1 do 1,9
Emisija CO2 u g/km (kombinovana): 49 do 44
Potrošnja električne energije u kWh/100 km (kombinovana): 11,9 do 11,0

Potrošnja goriva i emisija CO2 za BMW 225xe:
Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovana): 2,1 do 2,0
Emisija CO2 u g/km (kombinovana): 49 do 46
Potrošnja električne energije u kWh/100 km (kombinovana): 11,9 do 11,8

Potrošnja goriva i emisija CO2 za BMW i3:
Potrošnja električne energije u kWh/100 km (kombinovana): 12,9
Emisija CO2 u g/km (kombinovana): 0

Potrošnja goriva i emisija CO2 za BMW i8:

Potrošnja goriva u l/100 km (kombinovana): 2,1
Potrošnja električne energije u kWh/100 km (kombinovana): 11,9
Emisija CO2 u g/km (kombinovana): 49

Podaci za potrošnju električne energije/goriva, emisiju CO2 i razrede energetske efikasnosti variraju u zavisnosti od izabranog kompleta pneumatika/felni. Potrošnja goriva se utvrđuje u skladu sa ECE ciklusom vožnje. Prikazani podaci važe za upotrebu posebne opreme.

Dodatne informacije o zvaničnoj potrošnji goriva, električne energije i emisiji CO2 za nove putničke automobile možete potražiti u smernicama za potrošnju goriva, električne energije i emisiju CO2 za nove putničke automobile, koje su dostupne besplatno na svim prodajnim mestima i kod DAT Deutsche Automobil Treuhand GmbH, Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern-Scharnhausen, Nemačka i na sajtu: http://www.dat.de/angebote/verlagsprodukte/leitfaden-kraftstoffverbrauch.html. Podaci o potrošnji goriva, električne energije, emisiji CO2 i razredu energetske efikasnosti zavise od dimenzija izbranih felni i pneumatika. Podaci se ne odnose na pojedinačna vozila, i nisu deo ponude, već su namenjeni isključivo za poređenje različitih tipova vozila. Emisije CO2 nastale proizvodnjom i nabavkom goriva ili drugih izvora energije nisu uzete u obzir pri određivanju emisija CO2 u skladu sa Direktivom 1999/94/EC Evropskog parlamenta i Veća.