VIŠE SILE. MANJE TRUDA.

Inteligentno upravljanje energijom.

Svaki BMW ima BMW EfficientDynamics tehnologije poput Automatske Start/Stop funkcije, Regeneracije kočione energije ili Električnog servo volana kao standardnu opremu. U kombinaciji koja donosi inteligentno upravljanje energijom, ove tehnologije već danas obezbeđuju održivu mobilnost.

VIŠE SILE. MANJE TRUDA.Inteligentno upravljanje energijom.

Svaki BMW ima BMW EfficientDynamics tehnologije poput Automatske Start/Stop funkcije, Regeneracije kočione energije ili Električnog servo volana kao standardnu opremu. U kombinaciji koja donosi inteligentno upravljanje energijom, ove tehnologije već danas obezbeđuju održivu mobilnost.

Pročitajte više

ECO PRO REŽIM.

Usredsredite se na zadovoljstvo vožnje. Efikasnost je dostupna na pritisak dugmeta. ECO PRO režim Kontrole doživljaja vožnje dopušta uštedu goriva do 20%, bez potrebe da bilo šta preduzimate. Približno 5% goriva može se uštedeti pomoću dodatnih funkcija. Sveukupna ušteda se konvertuje u specifičnu kilometražu i prikazuje kao bonus domet na kompjuteru u vozilu. Zahvaljujući tome, moguće je videti kolika se udaljenost još može prevaliti, u svakom datom trenutku.

REGENERACIJA KOČIONE ENERGIJE.

Pritiskate kočnicu. Istovremeno, proizvodi se energija. Vredna kinetička energija koja se može iskoristiti. Regeneracija kočione energije pretvara je u električnu energiju i koristi za punjenje baterije umesto da je pusti da se rasprši bez učinka. Manje truda je takođe potrebno motoru da puni bateriju, što opet smanjuje potrošnju goriva i emisije.

ELEKTRIČNI SERVO VOLAN.

Konvencionalni sistemi za podršku vozačevoj snazi upravljanja rade sa hidraulikom. Oni permanentno rade – čak i kada vozač uopšte ne pomera volan. A to košta energije. U slučaju Električnog servo volana, elektromotor zamenjuje hidrauliku i aktivira se samo kada vozač zaista pomeri volan. Na pravim putevima ili sa konstantnim uglom upravljanja u krivinama, sistem ne interveniše i ne koristi energiju. Potrošnja goriva se zahvaljujući tome smanjuje, dok se zadržava tipičan BMW doživljaj dinamične vožnje.

BONUS DOMET.

Potrošno optimalizovan ECO PRO režim obezbeđuje da parametri papučice za gas i transmisije zajedno sa strategijom kontrole grejanja/klimatizacije svi budu inteligentno adaptirani. ECO PRO saveti pomažu vam da poboljšate svoje ponašanje u vožnji, a Bonus domet vas izveštava o tome koliko ste dodatnih kilometara stekli vozeći sa optimalizovanom potrošnjom u ECO PRO režimu.

TEHNOLOGIJE ŠTEDNJE ENERGIJE ZA ZADOVOLJSTVO U EFIKASNOJ VOŽNJI.

Različite situacije nalažu individualne postupke. Tehnologije štednje energije kao što je Indikator optimalne brzine ili Automatska Stop/Start funkcija pomažu vozaču da izaberu bolji postupak te tako efikasnije voze.

 • Indikator promene brzine

  Odabir pravog momenta za promenu brzine ključ je za efikasnost. Najefikasnija brzina u svakom trenutku kalkuliše se u skladu sa voznom situacijom zajedno sa brzinom motora i potom prikazuje na Informativnom ekranu.

  Sistem prepoznaje i rapidno ubrzanje i odložiće svoju preporuku u skladu sa tim sve dok brzina motora raste. Komparativni testovi su pokazali da vozila sa Indikatorom optimalne promene brzina koriste oko četiri procenta goriva manje.

 • Automatska Start/Stop funkcija

  Efikasno štedite gorivo: Automatska Start/Stop funkcija osigurava da se gorivo troši samo kada se automobil kreće.Kad se vozilo privremeno zaustavi, na primer pred semaforom ili u saobraćajnoj gužvi, Automatska Start/Stop funkcija štedi gorivo jednostavnim isključivanjem motora. Čim se kvačilo otpusti (ručni menjač) ili se pusti kočnica (Steptronic transmisija), motor automatski ponovo startuje u deliću sekunde.

 • Funkcija kretanja po inerciji

  Kad god vozač ukloni stopalo sa papučice za gas bez kočenja, funkcija kretanja po inerciji isključuje snagu između motora i pogona u vozilima sa automatskim menjačem. To je deo ECO PRO režima. Vozilo se kreće bez ikakvog otpora motora, koji se okreće u leru i troši minimum goriva, sa malo emisija.

 • Pomoćnik za trasu pred vama

  Pomoćnik za trasu pred vama je funkcija obuhvaćena režimom ECO PRO koja pomaže vozaču da usvoji ekstremno efikasan način vožnje. Zajedno sa Navigacionim sistemom Professional, on prepoznaje brzinska ograničenja, granice grada, krivine, kružne tokove, skretanja i izlaske sa autoputa duž odabrane trase i unapred vas savetuje kada da smanjite brzinu.

Potrošnja goriva i emisije CO2.

 • Više informacija o zvaničnoj potrošnji goriva i zvaničnim specifičnim emisijama CO2 za nove automobile možete naći u smernicama za potrošnju goriva i emisije CO2 za nove automobile koje su dostupne besplatno na svim prodajnim mestima i od DAT Deutsche Automobil Treuhand GmbH, Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern, Germany.