Efikasna vožnja uz BMW EfficientDynamics

EFIKASNA VOŽNJA.

Niža potrošnja i povećanje dometa uz BMW EfficientDynamics.

Tokom poslednjih nekoliko godina, BMW Efficient Dynamics je uveo veliki broj tehničkih rešenja u vozila kako bi se smanjila potrošnja. Ipak, faktor koji znatno utiče na potrošnju je korisnik vozila. Usvajanjem efikasnog stila vožnje možete uštedeti do 25% goriva, u zavisnosti od rute i situacije u saobraćaju. Ovo osnovno pravilo važi ne samo za dizel i benzinske modele, već i za vozila sa električnim, hibridnim pogonom ili pogonom na vodonik. Kao vlasnik električnog automobila ili plug-in hibrida, na ovaj način možete povećati domet svog vozila do 30%.
U BMW vozilima opremljenim inteligentnim sistemom Personal Assistant*, sada možete postavljati pitanja BMW-u o efikasnoj vožnji. Kao odgovor na pitanje: „Kolika je moja trenutna potrošnja?“ Asistent vam daje savete o tome kako možete uštedeti gorivo - i na zahtev aktivira funkcije za povećanje efikasnosti.


* Deo operativnog koncepta ID 7 i opcija posebne opreme BMW Live Cockpit Professional

Pročitajte više
EFIKASNA VOŽNJA. Niža potrošnja i povećanje dometa uz BMW EfficientDynamics.

5 ČINJENICA O EFIKASNOJ VOŽNJI.

  • 01 Bez obzira da li se radi o motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, plug-in hibridu ili potpuno električnom automobilu: lični stil vožnje može smanjiti potrošnju i do 25% u režimu vožnje ECO PRO.
  • 02 Vozači koji usvajaju anticipativni stil vožnje, u isto vreme štede i opuštenije dolaze na odredište - ECO PRO im pomaže u tome.
  • 03 U slučaju elektrifikovanih vozila, priprema povećava domet i komfor.
  • 04 U vašem BMW plug-in hibridu, napredni navigacioni sistemi vam pomažu da vozite efikasnije.
  • 05 Od aerodinamike do lagane konstrukcije: BMW vozila nude brojne tehnologije za povećanje efikasnosti.

PRE PUTOVANJA: POVEĆAJTE EFIKASNOST U VOŽNJI.

Uštedite na gorivu i energiji uz pripremu pre polaska na putovanje.

Efikasnost počinje pre nego što uopšte krenete na putovanje. Bez obzira da li vaš BMW ima benzinski ili dizel motor, hibridni pogon ili je električno vozilo, možete smanjiti potrošnju goriva ili električne energije uz optimalnu pripremu. Ovde možete saznati koje jednostavne mere mogu još više povećati efikasnost vašeg BMW-a pre nego što uopšte krenete na putovanje.

Pročitajte više

UKLONITE BESPOTREBAN TERET I DODATNU OPREMU.

BMW EfficientDynamics Uklonite bespotreban teret i dodatnu opremu.

Pošto dodatna težina povećava potrošnju goriva, trebalo bi da uklonite sav nepotreban tetet iz vozila pre nego što započnete putovanje. Dalje, dodatnu opremu, kao što su krovni nosači i kofer ili nosači za bicikle, treba ukloniti nakon upotrebe, jer negativno utiču na aerodinamičnost, a time i povećanu potrošnju. Sprovođenje ovih pripremnih mera je jednostavan način za dalje povećanje efikasnosti vašeg BMW-a pre nego što krenete na put.

OPTIMALAN PRITISAK U GUMAMA.

BMW EfficientDynamics Optimalan pritisak u gumama

Drugi način pripreme za efikasno putovanje uključuje proveru pritiska u gumama i korekciju pritiska. Pritisak u gumama ispod preporučene vrednosti povećava habanje guma i potrošnju goriva. U delimično natovarenom vozilu, ECO pritisak* može se koristiti za postizanje najniže moguće potrošnje goriva.

* Ova funkcija je trenutno dostupna samo u okviru Evropske Unije i Velike Britanije.

USLOVI PRE POLASKA.

BMW EffiicientDynamics Uslovi pre polaska

Funkcija Conditioning prior to departure* omogućava podešavanje prijatne temperature u vozilu s električnim ili hibridnim pogonom pre nego što krenete na put. Tokom postupka punjenja, ova mera može značajno povećati električni domet jer se tokom putovanja štedi rad potrošača i potrošnja energije. Ovo vam omogućava da kombinujete efikasnost i udobnost.

* Ova funkcija je dostupna samo za vozila BMW sa električnim ili hibridnim pogonom.

TOKOM PUTOVANJA: SMANJITE RAD POTROŠAČA.

Smanjite potrošnju goriva i energije tokom putovanja korišćenjem funkcija koje donosi BMW EfficientDynamics.

Motor sa unutrašnjim sagorevanjem, plug-in hibrid ili električni automobil: bez obzira za koji pogonski sistem da se odlučite, BMW vas podržava u uvežbavanju efikasnog stila vožnje tokom putovanja pomoću inteligentnih funkcija kao što je asistencija Route-Ahead u ECO PRO režimu rada Po pravilu, ako ređe ubrzavate i usporavate, značajno smanjujete potrošnju. Naročito za čisto električna vozila to znači znatno veći domet. Zbog toga treba razmišljati unapred tokom vožnje kako biste izbegli ili sveli na minimum situacije kočenja. Iznad svega, tokom vožnje autoputem, krstareća brzina je najveći faktor koji utiče na potrošnju. Smanjivanje brzine za samo 20 km / h, na primer, znači uštedu u potrošnji do 20%. Sa BMW EfficientDynamics služi da spoji nisku potrošnju i opušten način vožnje.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics Praktični saveti za još efikasniju vožnju

SAVETI ZA EFIKASNU VOŽNJU.

Još efikasniji na drumu – uz inteligentne BMW tehnologije i mere za uštedu goriva.

BMW BENZINSKI I DIZEL MODELI: KAKO SE SVE ŠTEDI GORIVO.

Inovativne karakteristike BMW EfficientDynamics pomažu da znatno smanjite potrošnju goriva tokom putovanja.

Od ECO PRO režima, preko asistencije Route-Ahead i funkcije krstarenja do analize stila vožnje. Vaš BMW opremljen je mnogim pametnim funkcijama koje pomažu da usvojite efikasan stil vožnje i uštedite gorivo.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics ECO PRO režim

ECO PRO režim

ECO PRO donosi inteligentni paket tehnologija koje omogućavaju smanjenje potrošnje goriva i do 25%. To uključuje smanjenje opterećenja koje troši energiju, poput klima uređaja ili grejanja sedišta za putnike, gotovo neprimetno.

U režimu ECO PRO menjaju se parametri papučice gasa i automatskog menjača. Ovako se podstiče laganiji stil vožnje i ekonomičnija potrošnja goriva. Međutim, kada je potrebno, vozači i dalje mogu da pristupe punim performansama pritiskom na papučicu gasa u potpunosti.

Prikazani Bonus domet pruža informacije o tome koliko je dodatnih kilometara omogućeno tokom vožnje optimizovane kroz režim ECO PRO. Prikaz kombinovane potrošnje upoređuje prosečnu potrošnju sa trenutnom potrošnjom.

Pročitajte više
MW EfficientDynamics Asistencija Route-Ahead ECO PRO režim

Asistencija Route-Ahead

Asistencija Route-Ahead je funkcija ECO PRO režima i omogućava posebno efikasan stil vožnje. U kombinaciji sa navigacionim sistemom, vaš BMW pravovremeno otkriva ograničenja brzine, ulaze u gradove, krivine, kružne tokove, raskrsnice i izlaze sa autoputa i daje pravovremene savete o smanjenju brzine kako bi se izbeglo neefikasno kočenje. Saveti se unapred pojavljuju u obliku plavog simbola „Pustite papučicu gasa“ na instrument tabli za određenu situaciju.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics Mild hybrid tehnologija

Mild-hybrid tehnologija od 48 volti

Mild-hybrid 48 V tehnologija omogućava povraćaj energije kada vozilo smanjuje brzinu, koju zatim koristi da pojača konvencionalni motor tokom ubrzanja. Kao rezultat, potrošnja i emisije se smanjuju a dinamičnost se poboljšava. Mild hybrid 48 V tehnologija čini funkciju automatskog pokretanja / zaustavljanja još bržom i udobnijom i dostupna je u proširenom opsegu brzina. Tokom faza usporavanja (kočenje i kretanje), motor se isključuje spreman za rad pri brzini od 15 km / h, zahvaljujući mild-hybrid tehnologiji 48 V, koja omogućava laganu vožnju, npr. u gužvi bez potrošnje goriva i emisije gasova.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics krstarenje sa ugašenim motorom.

Krstarenje sa ugašenim motorom.

Krstarenje sa ugašenim motorom olakšava kretanje vozila bez potrošnje i emisije uz maksimalno korišćenje kinetičke energije. Kada vozač skloni nogu s papučice gasa, funkcija se adaptivno prebacuje između kretanja i rekuperacije na osnovu podataka iz okruženja. Vožnja sa isključenim motorom dostupna je u vozilima sa mild hybridn tehnologijom od 48 volti. U vozilima bez mild hybridne tehnologije od 48 volti, motor ostaje u praznom hodu tokom vožnje. Krstarenje se može iskusiti u režimu vožnje COMFORT i u režimu vožnje ECO PRO. „Brojač krstarenja“ prikazuje udaljenost pređenu u režimu za krstarenje.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics Analiza stila vožnje

Analiza stila vožnje.

Funkcija analize stila vožnje pomaže savetima koji su zasnovani na specifičnoj situaciji i služe da se razvije efikasniji stil vožnje i uštedi gorivo. Tokom procesa, stil vožnje se analizira i vrednuje u različitim kategorijama. Procene i prateći saveti prikazani su na kontrolnom displeju u režimu vožnje ECO PRO.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics Pokazivač protoka energije

Pokazivač protoka energije

Pokazivač protoka energije na kontrolnom displeju jasno vizualizuje BMW EfficientDinamics tehnologije poput krstarenja, rekuperacije i inteligentne Start/Stop funkcije.

Pročitajte više

BMW PLUG-IN HIBRIDI. VOZITE JOŠ EFIKASNIJE POMOĆU BMW EFFICIENT DYNAMICS.

Vaš BMW plug-in hybrid pomaže da usvojite efikasniji stil vožnje.

Ako vozite neki BMW plug-in hybrid, takođe imate pristup poznatim ECO PRO funkcijama. Dopunjuju ih hibridne funkcije, kao što je hibridni pogon sa funkcijom predviđanja ili adaptivne reukuperacije.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics HYBRID ECO PRO režim

HYBRID ECO PRO režim

HYBRID ECO PRO donosi inteligentni paket tehnologija koji omogućava vozačima da smanje potrošnju i do 25%. To uključuje smanjenje opterećenja raznih potrošača u vozilu, poput klima uređaja ili grejanja sedišta, gotovo neprimetno.
U režimu ECO PRO menjaju se parametri odziva papučice gasa i automatskog menjača. Ovim se podstiče smireniji stil vožnje koji donosi ekonomičniju potrošnju goriva.
Integrisani eDRIVE Counter dodatno vas obaveštava o tome koliko ste kilometara prešli bez korišćenja SUS motora i samim tim bez emisije štetnih gasova.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics hibridni pogon sa predviđanjem

Hibridna vožnja sa predviđanjem.

Hibridni pogon sa predviđanjem omogućava idealnu raspodelu raspoložive električne energije, tako da se uz aktivirano navođenje rute za vožnju u urbanim sredinama ka odredištu i blizu odredišta može koristiti samo elektromotor za vožnju Ako je visokonaponska baterija dovoljno napunjena, biće izabrani dodatni delovi rute za vožnju na električni pogon. Za efikasnu rekuperaciju energije, uzimaju se u obzir delovi puta sa usponom, na primer. Za efikasnu rekuperaciju energije, uzimaju se u obzir delovi puta sa usponom, na primer. SUS motor se automatski aktivira ili isključuje u skladu uslovima na deonii rute, te tako podržava efikasan sistem vožnje i vožnju bez emisija u naseljenim mestima.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics Adaptivna rekuperacija

Adaptivna rekuperacija

U novijim BMW vozilima sa hibridnim pogonom (npr. BMW xDrive45e), adaptivna rekuperacija počinje da radi. Ovim se dobija nudi lagan i efikasan stil vožnje i podržava vožnju unapred u režimu HYBRID ECO PRO. Uz pomoć inteligentnog kontrolnog sistema koji se prilagođava specifičnoj situaciji, vozilo samostalno odlučuje između kretanja i oporavka kada vozač skine nogu s papučice gasa. Bez obzira da li se radi o vozilima ispred, ograničenjima brzine, kružnim tokovima, isključenjima ili naseljenim mestima - sistem idealno prilagođava jačinu usporavanja saobraćajnoj situaciji. Kao rezultat, upotreba papučice kočnice može se smanjiti i povećati udobnost vožnje - i sve to na efikasan način.

Pročitajte više
BMW EfficientDynamics dama ispred modela BMW iX3

BMW ELEKTRIČNI AUTOMOBILI: SAČUVAJTE ENERGIJU TOKOM PUTOVANJA I POVEĆAJTE DOMET.

BMW električna vozila nude vam razne mogućnosti da smanjite potrošnju energije tokom vožnje i tako povećate domet. Režim vožnje ECO PRO optimizovan za potrošnju ima svoju važnu ulogu. Kao glavni sastavni deo BMW EfficientDynamics, ECO PRO uključuje paket inteligentnih tehnologija koji omogućava vozačima da štede energiju prihvatanjem efikasnog stila vožnje i tako povećava domet do 30%. Jedan od primera ovih funkcija za povećanje efikasnosti je asistencija Route-Ahead. U kombinaciji sa navigacionim sistemom otkriva ograničenja brzine, ulaze u gradove, krivine, kružne tokove, raskrsnice i izlaze sa autoputa na ruti i daje unapred savete o smanjenju brzine na vreme kako bi se izbeglo neefikasno kočenje. Funkcija analize stila vožnje vam pomaže sa savetima kako da razvijete efikasniji stil vožnje i uštedite gorivo u specifičnoj situaciji. Da biste bili idealno obavešteni tokom putovanja, merač protoka energije prikazuje upotrebu BMW EfficientDynamics tehnologija, kao što je rekuperacija. Na kraju putovanja, proces punjenja baterije se vizualizuje.

  • Individualna i adaptivna rekuperacija kod modela BMW iX3
BMW EfficientDynamics Analiza podataka o putovanju na BMW kontrolnom displeju

NAKON VOŽNJE: ANALIZA PODATAKA O VOŽNJI.

Bilo da se radi o motoru sa unutrašnjim sagorevanjem ili hibridnim pogonom, na kraju putovanja možete saznati koliko ste ekonomično vozili. Da biste dobili pregled efikasnosti tokom putovanja, nakon što stignete na odredište, možete da vizuelizujete vrednosti, kilometraža i potrošnja, u meniju kontrolnog displeja preko opcije Car / Trip info / Trip data. Indikator efikasne vožnje u vozilima sa benzinskim ili dizel motorom je displej sa prikazom pređenog puta u vožnji i vremena provedenog sa motorom isključenim pomoću funkcije Auto Start/Stop. Pored toga, delovi putovanja u režimu ECO PRO u tabeli su označeni plavom bojom. Među karakteristikama vašeg hibridnog BMW-a su pređeni kilometri u čisto električnom režimu.

BMW EfficientDynamics potrošnja i emisija

POTROŠNJA, EMISIJA I METODE MERENJA.

BMW EfficientDynamics Inovativne tehnologije iz BMW EfficientDynamics

INOVATIVNE TEHNOLOGIJE BMW EFFICIENT DYNAMICS.