Dinamičnost vožnje i efikasnost BMW Serije 1 sa troje vrata

SNAGA NIKAD NIJE DOLAZILA LAKŠE.

Dinamičnost vožnje i efikasnost BMW Serije 1 sa troje vrata.

Sa agilnim i energetskim duhom, BMW Serija 1 je idealan za gradski saobraćaj. BMW TwinPower Turbo motori sa opcionalnom 8-stepenom Steptronic transmisijom osiguravaju da držiite korak sa saobraćejem. ECO PRO režim vam dopušta da u potpunosti iskoristite maksimalni domet automobila. Sve u svemu, idealni saputnik - neverovatno brz kada je u pitanju ubrzanje, opušten za vožnju kada je u pitanju potrošnja goriva.

SNAGA NIKAD NIJE DOLAZILA LAKŠE.Dinamičnost vožnje i efikasnost BMW Serije 1 sa troje vrata.

Sa agilnim i energetskim duhom, BMW Serija 1 je idealan za gradski saobraćaj. BMW TwinPower Turbo motori sa opcionalnom 8-stepenom Steptronic transmisijom osiguravaju da držiite korak sa saobraćejem. ECO PRO režim vam dopušta da u potpunosti iskoristite maksimalni domet automobila. Sve u svemu, idealni saputnik - neverovatno brz kada je u pitanju ubrzanje, opušten za vožnju kada je u pitanju potrošnja goriva.

Pročitajte više
BMW Efficientdynamics tehnologije

BMW EFFICIENTDYNAMICS TEHNOLOGIJE.

Izvucite više iz litre goriva uz pomoć BMW EfficientDynamics: bolje performanse, efikasnost i poboljšano iskustvo u vožnji. Tehničke inovacije koje smanjuju potrošnju goriva dok istovremeno povećaju užitak u vožnji pružaju čistu dinamičnost u svakom BMW automobilu.

 • BMW 116d EfficientDynamics Edition

  BMW 116d EfficientDynamics Edition poseduje BMW TwinPower Turbo dizel motor od 1.5 litara, 3 cilindra i nalazi se u sopstvenoj klasi kada je u pitanju potrošnja goriva. Motor generiše 85 kW (116 KS) pri 4.000 obr/min i isporučuje maksimalni obrtni momenat od 270 Nm između 1.750 i 2,250 obr/min. Sve to omogućava BMW 116d EfficientDynamics Edition modelu da postigne brzinu od 100 km/h za samo 10.4 sekundi. Kombinovana potrošnja goriva je samo 3.8 do 3.4 litre na 100 km i proizovodi neverovatnih 101 do 89 g/km CO2 gasova - impresivno svedočanstvo neverovatnoj efikasnosti motora.
  BMW TwinPower Turbo dizel motor od 1.5 litre i 3 cilindra neverovatno brzo reaguje na pedalu gasa, čak i pri niskim obrtajima motora i karakteriše ga ravnomeran i miran rad. Koristi CommonRail direktno ubrizgavanje goriva i inovativnu tehnologiju turbo punjača sa varijabilnom geometrijom turbine. Neverovatna efikasnost je takođe posledica mnoštva aerodinamičnih mera, uključujući aerodinamično oblikovane aluminijumske felne od 16 inča i električni regulisanu kontrolu ventilacije, koja po potrebi otvara ili zatvara ulaz vazduha ispred hladnjaka.

BMW Twinpower Turbo motori

BMW TWINPOWER TURBO MOTORI.

Zahvaljujući BMW TwinPower Turbo tehnologiji, inovativna, nova generacija BMW benzinskih i dizel motora iz BMW EfficientDynamics porodice motora može da isporuči agilne performanse i odlično reagovanje na pedalu gasa čak i pri niskim obrtajima motora, dok u isto vreme ostvaruje neverovatnu malu potrošnju goriva i emisiju gasova. Poboljšana efikasnost i oprimalna dimaničnost garantuju primetno bolji užitak prilikom vožnje.
Benzinski motori poseduju inovativnu tehnologiju turbo punjača, Valvetronic potpuno varijabilnu kontrolu ventila, uključujući Double-VANOS varijabilnu kontrolu bregaste osovine i visoko precizno ubrizgavanje. Zajedno, ove veoma sofisticirane komponente pružaju neverovatnu isporuku snage i poboljšanu efikasnost. Turbo punjači sa varijabilnom geometrijom turbine i najnovija generacija CommonRail direktno ubrizgavanje su takođe kombinovani u dizel motorima. Ovaj nivo optimizovanog sagorevanja dodatno doprinosi smanjenoj potrošnji goriva i emisiji gasova.

8-Stepena steptronic transmisija

8-STEPENA STEPTRONIC TRANSMISIJA.

8-stepena Steptronic transmisija pomera granice udobnosti i preformansi i predstavlja ključni element BMW EfficientDynamics filozofije. Neobično fini razmaci između stepena prenosa omogućavaju optimalnu isporuku snage pri svim brzinama. Ovim putem se značajno smanjuje potrošnja goriva, dok se u isto vreme omogućava vozaču da uživa u sportskim i dinamičnim performansama. Obrtaji motora su smanjeni, naročito pri visokim brzinama, što smanjuje potrošnju goriva i buku motora.
Konverter kvačilo takođe pomaže - čak i ako je automobil u manuelnom režimu. Zajedno sa brzim promenama obrtaja motora i preciznom transmisijom, neverovatno glatke promene stepeni prenosa su zagarantovane.
Integrisane funkcije kao što je prediktivni pogonski sklop i konstantno nadgledanje kretanja vozila i situacije u saobraćaju, značajno utiču na način promene stepeni prenosa. Bez obzira na trenutni režim vožnje, sistem uvek odabere najbolji stepen prenosa. Kontrolna jedinica transmisije je povezana sa navigacionim sistemom, tako da u zavisnosti od rute koju ste izabrali, prediktivni pogonski sklop bira između sportskog podešavanja (SPORT režim) i udobnijeg podešavanja sa manje promena stepeni prenosa (COMFORT režim).

ECO PRO REŽIM.

ECO PRO režim pomaže vozačima da smanje potrošnju goriva za 20 posto, u zavisnosti od njihovog stila vožnje – prema internoj BMW studiji potrošnje goriva. Funkcija krstarenja (samo u kombinaciji sa Steptronic transmisijom), pomoćnikom za izabranu rutu (samo u kombinaciji sa navigacionim sistemom Professional) i ECO PRO rutom (samo u kombinaciji sa navigacinim sistemom Professional ili Business) omogućava uštedu od dodatnih pet posto.

 • „Krstarenje“

  Funkcija krstarenja razdvaja pogonski sklop od motora i vozilo se kotrlja bez otpora motora. Autmobil „krstari“ kada vozač skine nogu sa pedale gasa pri brzinama između 50 i 160 km/h i ako ne pristika pedalu kočnice. Ako je potrebno, pomoćnik izabrane rute može sa pauzira krstarenje.

 • Pomoćni izabrane rute

  Na osnovu podataka iz navigacionog sistema, pomoćnik izabrane rute prepoznaje ograničenja brzine, saobraćajne gužve, krivine, obilaznice, skretanja i izlaze sa autoputa i savetuje vozača da prestane da ubrzava u pravom trenutku.

 • ECO PRO putanja

  ECO PRO putanja pokazuje najefikasniju putanju na osnovu na situacije u saobraćaju, stila vožnje i lokalnim uslovima. Putni računar prikazuje procenat goriva koje se može uštedeti vožnjom po putanji izabranoj putem funkcije ECO PRO putanja.

INTELIGENTNO UPRAVLJANJE ENERGIJOM.

Inteligentno upravljanje energijom u BMW Serije 1 je omogućeno putem nekoliko standardnih BMW EfficientDynamics tehnologija, uključujući automatsku Start/Stop funkciju, Regenerativno kočenje, Električno servo upravljanje i indikator optimalne promene stepena prenosa. Kombinacija ovih tehnologija osigurava održivu mobilnost i maksimalnu efikasnost.

 • Automatska Start/Stop funkcija

  Automatska Start/Stop funkcija osigurava da se gorivo troši samo kada zapravo vozite automobil. Kada se vozilo privremeno zaustavi, na primer na semaforu ili tokom stani - kreni saobraćaja, automatska Start/Stop funkcija štedi gorivo gašenjem motora čim vozilo stoji u mesti a noga vozača nije na kvačilu (manuelna transmisija), ili kada potpuno zaustavite vozilo (Steptronic transmisija).
  Signal na info ekranu ukazuje da je automatska Start/Stop funkcija aktivna. Čim je pedala kvačila pritisnuta (manuelna transmisija) ili noga skinuta sa pedale kočnice (Steptronic transmisija), motor se automatski pali.
  Automatska Start/Stop funkcija nikada ne kompromituje udobnost i bezbednost u vožnji, jer nije aktivna ako motor nije postigao optimalnu radnu temperaturu, unutrašnjost nije dovoljno ohlađena/ugrejana, napon akumulatora je prenizak ili okrećete volan. Centralna kontrolna jedinica ponovo pali motor ako je potrebno, čak i kada automobil stoji u mestu - na primer, ako automobil krene da se kotrlja napred ili vetrobran staklo postane zamagljeno.
  Automatska Start/Stop funkcija se može ugasiti u bilo kom trenutku pritiskom na dugme.

 • Regnerativno kočenje

  Svaki put kada aktivirate kočnice generiše se kinetička energija koja do skora nije bila iskorišćena. Renegeracija kočione energije koristi prednosti ovog dugo zanemarenog potencijala. Sistem koristi energiju krstarenja koja se generiše svaki put kada vozač prikoči ili skine nogu sa pedale gasa i pretavara je u električnu energiju. Ova električna energije se potom koristi za punjenje akumulatora. Inteligentni sistem za upravljanje energijom znači da alternator više ne mora konstantno raditi, što smanjuje naprezanje generatora. Rezultat: smanjenja potrošnja goriva i poboljšane performanse – tipično za BMW EfficientDynamics.

 • Električno servo upravljanje

  Električno servo upravljanje optimalno podešava servo upravljanje u skladu sa trenutnom brzinom. Ovo rezultuje direktnim, preciznim upravljanjem pri velikim brzinama i lako manevrisanje prilikom parkiranja. Upravljanje troši energiju samo kada je neophodno. Na taj način se štedi gorivo i smanjuje emisija gasova.
  Umesto hidraulične pumpe, ono se oslanja na električni motor. U konvencionalnim sistemima ova pumpa mora konstantno biti pokretana od strane motora, ali ovaj električni sistem funkcioniše samo kada okrećete volan. Kada vozite pravolinijski ili održavate isti ugao volana (u dugim krivinama), električni motor nije aktivan i ne troši energiju. Fleksibilnim podešavanjem servo upravljanja u skladu sa trenutnom situacijom u vožnji i brzinom poboljšava se udobnost prilikom upravljanja.

 • Indikator optimalne promene stepena prenosa

  Savršene promene stepena prenosa mogu u velikoj meri uštedeti gorivo, naročito u urbanom saobraćaju i na dugim putovanjima. Optimizovane promene stepena prenosa, manja potrošnja goriva – elektronika motora izračunava najefikasniji stepen prenosa za svaku situaciju u vožnji i obrtaje motora. Simbol strelice se pojavljuje na info ekranu svaki put kada vozilo može funkcionisati efikasnije u nižem ili višem stepenu prenosa. Sistem takođe prepoznaje nagla ubrzanja i odložiće preporuku dok obrtaji motora ne porastu. BMW interni komparativni testovi su pokazali da vozila sa indikatorom optimalne promene stepena prenosa koriste oko četiri procenta manje goriva.

BMW xDrive

BMW xDRIVE.

Inteligentni BMW xDrive pogonski sistem na svim točkovima se savršeno prilagođava čak najizazovnijim uslovima na putu, osiguravajući optimalno prianjanje u svakom trenutku. xDrive i DSC sistem (Dinamična kontrola stabilnost) osiguravaju da BMW automobil ostane bezbedan i stabilan. Kontrolisan putem DSC sistema senzora, xDrive sistem brzo i fleksibilno raspoređuje pogonsku silu između osovina kako bi sprečio podupravljanje ili predupravljanje u krivinama, time osiguravajući izvanrednu direkcionu stabilnost. Osim toga, on garantuje brzo i bezbedno ubrzanje po klizavim i strmim putevima. U kritičnim situacijama na putu, DSC sistem ne interveniše u tolikoj meri. Tim putem, BMW xDrive kombijuje sve prednosti pogona na svim točkovima - prianjanje, direkciona stabilnost i bezbednost u vožnji - sa klasičnom BMW pokretljivosti.