BMW Elektromobilnost BMW održivost prirodna sredina klima zaštita

ODRŽIVOST U BMW-U.

ODRŽIVOST U BMW-U.

Sistematskom strategijom održivosti, BMW Group postavlja nova merila u automobilskoj industriji.

Za BMW Grupu, čisto zadovoljstvo u vožnji ide mnogo dalje od puke mobilnosti. To je zato što je tema održivosti ključno pitanje za nas i oko toga ne pravimo ustupke. Naprotiv, ulazimo u budućnost sa potpuno novom i doslednom strategijom koja ne samo da prevazilazi našu direktnu sferu uticaja, već i podiže temu održivosti na potpuno novi nivo. Proteklih godina i decenija smo već postavili značajne standarde u proceni životnog ciklusa naših vozila – počev od upotrebljenih resursa, preko potrošnje energije, do konačnog procenta u reciklaži. U narednim godinama, kontinuirano ćemo širiti našu dalekosežnu strategiju elektrifikacije i ponuditi 25 elektrificiranih modela samo tokom 2023. Međutim, cilj klimatske neutralnosti i mobilnosti bez emisija može se postići samo kroz elektrifikaciju različitih pogonskih tehnologija. Iz tog razloga, i kako bismo postigli još veću fleksibilnost u pogledu potreba naših kupaca, nastavićemo da razvijamo našu posvećenost razvoju vodoničnih gorivnih ćelija u tehnološki neutralnom pristupu. Već smo predstavili BMW i Hydrogen NEXT na IAA 2019. U sledećem koraku, predstavićemo malu seriju BMW i Hydrogen NEXT 2022. Korak po korak, time probijamo novi put ka ekološki prihvatljivoj budućnosti bez štetnih emisija.

Pročitajte više
U BMW-U NE RAZGOVARAMO O ODRŽIVOSTI. VEĆ BMW ČINIMO ODRŽIVIM.
Oliver Zipse – Predsednik upravnog odbora BMW AG

ODRŽIVOST I BMW iX.

BMW Elektromobilnost BMW održivost BMW iX i20 video
BMW Elektromobilnost Vrednost BMW održivog zelenog proizvodnog lanca

POSTAVLJANJE SISTEMA VREDNOSTI.

O održivosti znamo da razmišljamo holistički. Zbog toga podižemo lestvicu tokom razvoja i proizvodnje naših vozila. Naš cilj je održivi lanac dodatne vrednosti koji pokriva sopstvene potrebe recikliranim materijalima i regenerativnim sirovinama - uključujući snabdevanje energijom. Doduše, još nismo stigli tamo - ali smo već postigli zavidne uspehe. Nije samo rukovanje resursima ono što igra tako ključnu ulogu u poslovnom modelu BMW Group, već i smanjenje emisije CO2. Zbog sve većeg udela elektrificiranih modela i proizvodnje njihovih visokonaponskih baterija i intenzivnog korišćenja energije i resursa koje to podrazumeva, moramo integrisati posebno dalekosežne mere duž lanca dodatne vrednosti s obzirom na smanjenje CO2. Među merama da se to postigne, BMW će uspostaviti otisak CO2 za lanac snabdevanja materijalom kao kriterijum koji će se uzeti u obzir prilikom dodele ugovora dobavljačima i tako će preuzeti pionirsku ulogu prvog proizvođača automobila sa specifičnim ciljevima za CO2 u lancu snabdevanja. Na kraju krajeva, ako to ne bismo učinili, sve veća elektrifikacija rezultirala bi naglim povećanjem emisije CO2 u lancu snabdevanja. Pokrećemo nešto novo i postavili smo sebi za cilj smanjenje emisije CO2 u lancu snabdevanja u 2020. godini za 20% u poređenju sa 2019. godinom.

BMW Elektromobilnost BMW održiva zelena proizvodnja

NOVOROĐENA PROIZVODNJA.

Potpisivanjem Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu, „Međunarodne deklaracije o čistijoj proizvodnji“, 2001. godine, obavezali smo se da ćemo smanjiti uticaj na životnu sredinu i potrošnju resursa u našoj svetskoj proizvodnji. BMW Group sa svojim lokacijama i pogonima već je merilo efikasnosti resursa s obzirom na nisku emisiju CO2. Mi ne želimo samo da budemo deo održive budućnosti - mi želimo da budemo pokretačka snaga iza toga. Stoga smo sebi postavili najviše ciljeve u industriji za 2030. godinu. Da bismo pratili i analizirali naše dalekosežne mere, uveli smo sisteme upravljanja zaštitom životne sredine na svim našim postojećim proizvodnim lokacijama, koji se neprestano razvijaju i optimizuju. Samo na taj način možemo ispuniti našu tvrdnju o proverivoj efikasnosti naših standarda i propisa.


Uz kontinuirano širenje i upotrebu obnovljivih izvora energije i regenerativnih sirovina u našoj proizvodnji, takođe postavljamo važan put svojim operacijama recikliranja. Danas se 99% otpada koji generiše naša globalna interna proizvodnja od 2,5 miliona vozila godišnje reciklira i obnovi. I neprestano radimo na podizanju ove lestvice. Zbog toga nipošto nije slučajno što naše vrednosti emisije CO2 po proizvedenom vozilu, na primer, iznose znatno manje od ostalih proizvođača nemačke automobilske industrije.

UPOTREBA ODRŽIVIH MATERIJALA.

BMW Elektromobilnost BMW Održivo drvo sa FSC sertifikatom

Drvo sa FSC sertifikatom.

BMW Group blisko sarađuje sa Savetom za nadzor šuma (FSC) i aktivno se zalaže za odgovorno i održivo šumarstvo poštujući stroge standarde. Na primer, dekorativni okvir instrument table u BMW-u i3 napravljen je od drveta eukaliptusa sa sertifikatom FSC.
BMW Elektromobilnost BMW Održivost Kenaf

Kenaf.

Kenaf je biljka iz porodice hibiskusa sa vlaknima koja se koriste u širokom spektru komercijalnih namena. Unutrašnjost BMW-a i3 obuhvata 30% kenafa i prema tome postavlja standarde u proizvodnji automobila za održivo raspolaganje resursima.
BMW Elektromobilnost BMW Održivost Prirodna guma.

Prirodna guma.

BMW Group je ponovo prvi proizvođač automobila u svetu koji počinje da oprema svoja vozila gumama od održivo uzgajanog prirodnog kaučuka. BMW X5 xDrive45e plug-in hibrid (kombinovana potrošnja goriva: 1,7 - 1,2 l/100 km (WLTP), 2,1 - 1,6 l/100 km (NEDC); kombinovana potrošnja električne energije: 27,7 - 24,3 kWh/100 km (WLTP), 25 - 23,5 kVh/100 km (NEDC); Kombinovane emisije CO2: 39 - 27 g/km (WLTP), 47 - 37 g/km (NEDC)) sa gumama od 22 inča standardno se isporučuju sa gumama izrađenim od prirodne gume uzgajane u skladu sa strogim ekološkim i društvenim standardima, i ta guma ima FSC sertifikat. U tu svrhu, BMW Group radi isključivo sa markom Pirelli. Zajedno sa predstavnicima društvenih institucija i prerađivača prirodnog kaučuka, osnovali smo nezavisnu Globalnu platformu za održivi prirodni kaučuk (GPSNR) 2019. godine. Cilj je strukturirati čitav lanac dodate vrednosti prirodnog kaučuka tako da bude održiv na način koji se može dokumentovati i dokazati.
BMW Elektromobilnost BMW Održivost ekonil.

Ekonil.

Recikliranje primarnih materijala predstavlja važnu meru holističke održivosti unutar BMW grupe. Dobar primer recikliranih materijala koji ispunjavaju naš premium standard u pogledu kvaliteta je upotreba Econil-a. To je najlonsko predivo koje se izvlači iz najlonskog otpada u posebnom procesu i koristi se, na primer, u proizvodnji tepiha. Econil već koristimo u gornjem sloju podnih obloga kao i za patosnice u BMW iX modelima.
BMW Elektromobilnost BMW Održivost aluminijum

Aluminijum.

Pored čelika, aluminijum je najvažniji resurs za proizvodnju u BMW grupi. Odgovarajuće visoka vrednost pridaje se čitavom lancu dodatne vrednosti u pogledu efikasnosti u vezi sa resursima i energijom. Kao član osnivač Inicijative za upravljanje aluminijumom (ASI), BMW Group se aktivno uključuje u program sertifikacije, koji uspostavlja i promoviše poštovanje održivih standarda među dobavljačima sirovina. Štaviše, danas već koristimo do 50% sekundarnog aluminijuma u odabranim komponentama.

RECIKLAŽA KAO KLJUČNI FAKTOR.

BMW Elektromobilnost BMW Održivost zelena proizvodnja reciklaža

Na putu ka održivoj proizvodnji koja štedi resurse i koja je sigurna za budućnost, reciklaža materijala je suštinski faktor koji primenjujemo. Uz inteligentno planiranje naših proizvoda, ponovna upotreba materijala u obliku recikliranih supstanci takođe je čvrsto usidrena u naš lanac dodatnih vrednosti.

ODRŽIVOST U BMW i3.

BMW Elektromobilnost BMW Održivost zelena proizvodnja reciklaža BMW i3.

Sa modelom BMW i3 stvorili smo vozilo koje verovatno najbolje ilustruje našu strategiju zahvaljujući nivou reciklaže od 95%. Shodno tome, njegova unutrašnjost sastoji se od 30% kenafa, materijala koji se dobija iz regenerativne biljke hibiskusa. Za proizvodnju tekstilnih materijala koristimo specijalno i inovativno predivo proizvedeno od granulata od recikliranih PET boca. Bateriji njegovog vozila takođe dajemo „drugi život“ u nepokretnim sistemima za skladištenje gde ih koristimo za snabdevanje čiste energije u našim proizvodnim pogonima.

RECIKLIRANJE.

BMW Elektromobilnost BMW Održivost zelena proizvodnja reciklaža reciklata

Kad god to ima tehničkog, ekološkog i ekonomskog smisla i kada je to izvodljivo, koristimo reciklirane i obnovljive sirovine - i težimo da značajno povećamo udeo takvih materijala do 2030. godine. U slučaju naša dva najvažnija resursa, ciljamo na faktor 4-6 za aluminijum i faktor 2-5 za čelik. Danas već koristimo oko 25% sekundarnog čelika, do 50% sekundarnog aluminijuma u određenim komponentama i do 20% sekundarne termoplastike. Na ovaj način posvećeni smo inženjeringu životnog ciklusa radi efikasne reciklaže, jer upotreba sekundarnih materijala znatno smanjuje CO2 otisak.

RECIKLAŽA NAŠIH VOZILA NA KRAJU UPOTREBNOG VEKA.

BMW Elektromobilnost BMW Održivost zelena proizvodnja reciklaža korišćenih vozila

Čak i kad neki BMW završi svoje putovanje, ostaje i dalje sastavni deo lanca dodatne vrednosti. Na kraju, naša vozila koja dođu do kraja upotrebnog veka, njihove pojedinačne komponente Vraćanjem dotrajalih vozila, pojedinačnih komponenata i materijala u ciklus sirovina, reciklaža naših proizvoda predstavlja jednu od najvažnijih poluga za naš cilj ekološki prihvatljive proizvodnje koja štedi resurse.

BMW Elektromobilnost BMW Održiva energija

ENERGETSKI EFIKASNA GENERACIJA.

BMW Group ima direktan uticaj na emisiju CO2 u sopstvenim pogonima i lokacijama i tamo već predstavlja reper u pogledu efikasnog korišćenja resursa. Do 2030. godine težimo smanjenju emisije CO2 na našim lokacijama za 80%.  Od 2021. godine, naša postrojenja i lokacije postaće potpuno klimatski neutralne: prvo, zbog smanjenja ukupne potrošnje energije i, drugo, do tada ćemo koristiti obnovljive izvore energije koje smo sami proizveli u najvećoj mogućoj meri. Da bismo to postigli, sistematski ulažemo u optimizaciju energetske efikasnosti naših lokacija i na licu mesta sprovodimo preglede na najbolji način za dobijanje energije - poput toga da li će to biti upotreba vodonika, biogasa, biomase ili geotermalne energije. Upotreba zelenog vodonika takođe može igrati ključnu ulogu na pogodnim lokacijama, a trenutno smo u procesu ispitivanja njegove efikasnosti za proizvodnju toplote u pilot postrojenju. Istovremeno, optimizujemo energetsku efikasnost naše proizvodnje: smanjujemo potrebu za grejanjem ponovnom upotrebom više otpadne toplote iz procesa i obezbeđivanjem termičkih ciklusa. Korišćenje digitalnih tehnika kao što je analitika podataka omogućava nam da smanjimo potrošnju električne energije putem inteligentne kontrole i istovremeno smanjimo količinu otpadnih delova.

ODRŽIVOST KOJU PRAKTIKUJEMO U NAŠIM POSTROJENJIMA.

BMW Elektromobilnost BMW Održivost zelena proizvodnja postrojenje Lajpcig

BMW Group postrojenje Lajpcig.

Ovaj vazduh je pun efikasnosti - pogon BMW Group u Lajpcigu jedno je od najmodernijih i najodrživijih mesta za proizvodnju automobila na svetu. Od 2013. godine sa proizvodnih linija ovde silaze automobili sa električnim pogonom i laganom CFRP šasijom. Fabrika je prva u celoj Nemačkoj koja u značajnoj meri radi sa električnom energijom iz četiri namenske vetroturbine na lokaciji. Sa inovativnom farmom baterija koja se sastoji od oko 700 visokonaponskih baterija BMW i3, sprovodimo niz mera kako bismo postigli efikasno upravljanje resursima i energijom u proizvodnji. Prvo, neprestano radimo na produženju veka trajanja baterija. Kao drugo, farma baterija skladišti višak energije iz vetrogeneratora kada ponuda premašuje potražnju, a onda može da je snabdeva kada je snabdevanje električnom energijom manje. Na ovaj način doprinosimo stabilnosti javne elektroenergetske mreže.

BMW Elektromobilnost BMW Održivost zelena proizvodnja postrojenje Dingolfing

BMW Group postrojenje Dingolfing

Predvodnik zahvaljujući radikalnim merama: kao najveća fabrika BMW vozila u Evropi, pogon Dingolfing uspeo je da zabeleži pad od jedne trećine u potrošnji resursa i emisiji u poslednjih deset godina, zahvaljujući upotrebi inovativnih proizvodnih tehnologija i proizvodne opreme. U ovim poduhvatima, novi energetski centar oslanja se na visoko efikasnu proizvodnju električne i toplotne energije uz pomoć kombinovane termoelektrane (CHP). Pretvara gas u električnu energiju i koristi toplotu koja je rezultat procesa kao izvor energije. Zahvaljujući CHP stanici i jednom od najvećih fotonaponskih krovnih sistema u Nemačkoj, fabrika sada proizvodi skoro polovinu sopstvene potrebe za električnom energijom. Preostalu potražnju pokriva isključivo zelenom električnom energijom eksternih dobavljača. Težnja za strategijom održivosti u celoj kompaniji je velika, posebno u upravljanju otpadom i odlaganjem. I ovde postrojenje Dingolfing postiže vrhunske vrednosti zahvaljujući efikasnim merama recikliranja, poput inovativnog postrojenja za presovanje sa impresivnom stopom recikliranja od 99,8%.

BMW Elektromobilnost BMW Održivost zelena proizvodnja postrojenje Shenyang

BMW postrojenje Shenyang

Više inovacija, manje emisija. Pored naših proizvodnih lokacija u Evropi i Brazilu, za koje već kupujemo električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, naši radovi u Šenjangu imaju do sada najefikasnije fotonaponsko postrojenje unutar BMW Group sa najvećom snagom od 15,1 megavata.

BMW Elektromobilnost BMW Održivost projekat

ODGOVORNOST NAS POKREĆE.

Projektima poput „Kobalta za razvoj“ korak po korak uvodimo našu strategiju održivosti u svoje okruženje, a time i u sve faze našeg lanca dodatne vrednosti. Kroz naše smernice, ali i kroz podršku i promociju, možemo osigurati da i naši partneri u lancu snabdevanja sistematski ispunjavaju naše visoke socijalne i ekološke standarde.

NAŠE VISOKONAPONSKE BATERIJE: PRIČA O USPEHU.

BMW Elektromobilnost BMW Održivost baterija

Ponovna upotreba naših baterija.

Efikasna do poslednjeg volta: Vraćamo sve korišćene BMW visokonaponske baterije širom sveta - iako za to ne postoji zakonski zahtev. Tokom svog „drugog života“ baterije našeg vozila stavljaju se u upotrebu u stacionarnim sistemima za skladištenje, kojima sukcesivno opremamo svoje lokacije širom sveta. Na ovaj način integrišemo obnovljive energije u električnu mrežu, povećavamo njenu stabilnost i smanjujemo troškove energije za potrošače. I dalje napredujemo ka cilju lokalne proizvodnje bez CO2. Najbolji primer za to je fabrika BMW Group u Lajpcigu sa farmom za skladištenje koja se sastoji od oko 700 BMW i3 baterija. Kao rezervno skladište obnovljivih izvora energije, oni pomažu u skladištenju viška energije vetra, a zatim je integrišu nazad u električnu mrežu. Pored toga, takođe smanjuju troškove energije za proizvodnju.

BMW Elektromobilnost BMW Održivost reciklaža baterija

Recikliramo naše baterije.

U slučaju baterija koje su prekoračile svoj vek trajanja i kao stacionarno skladištenje, stalno unapređujemo stopu recikliranja dragocenih resursa. Tako dobijamo posebno kvalitetne reciklirane materijale za proizvodnju naših novih litijum-jonskih baterija. Udružili smo se sa nemačkim specijalistom za reciklažu Duesenfeldom kako bismo razvili metod kojim se može postići stopa reciklaže do 96% materijala - uključujući grafit i elektrolite. Trenutno nakon procesa ostaju samo termoplasti navlaženi elektrolitima.

BMW Elektromobilnost BMW Održivost dobavljači baterija.

Efikasno upravljanje resursima naših dobavljača.

Postavljamo trendova pre proizvodnje: Kao pionir u održivosti, naša reč takođe ima veliku težinu kod naših dobavljača - i mi je koristimo. Imamo sporazum sa našim proizvođačima ćelija da će se samo zelena električna energija koristiti u spoljnoj proizvodnji naše pete generacije baterijskih ćelija. To će dovesti do ukupne uštede od oko 10 miliona tona CO2 do 2030. godine i otprilike je ekvivalent količini CO2 koju grad od milion stanovnika, poput Minhena, godišnje emituje. Kao učesnik u Projektu otkrivanja ugljenika (CDP), podržavamo naše dobavljače u preduzimanju mera za smanjenje emisije CO2 i povećanje udela obnovljivih izvora energije.

BMW Elektromobilnost BMW Održivost mobilnost CO2 otisak
BMW Elektromobilnost BMW Održivost mobilnost

NA PUTU KA ODRŽIVOSTI: URBANA MOBILNOST.

Tvrdimo da uvek dajemo 100% - posebno kada je u pitanju održivo zadovoljstvo u vožnji. Zato svojim korporativnim ciljevima i njihovom primenom otvaramo novo poglavlje u automobilskoj industriji – koje takođe otvaramo našim kupcima sa najvećom svetskom flotom elektrificiranih modela.
Razvili smo BMW eDrive zonu kako bismo podržali vožnju bez emisija kroz delove gradova označene kao zone sa niskom emisijom gasova ili slično. Ovo omogućava vašem BMW plug-in hibridu da automatski prepozna kada se vozite kroz takvu zonu životne sredine i automatski pređe na potpuno električni režim rada bez štetnih emisija. Uz program BMW Points, prikupljate bonus poene za svaki pređeni kilometar u električnom režimu - i dvostruko više u zonama zaštite životne sredine. Bodove možete pregledati i upravljati njima u aplikaciji My BMW*. BMW poeni se zatim mogu pretvoriti u korisne nagrade, kao što su besplatne kvote za BMW punjače.

Želim da saznam više o politici održivosti BMW Group.

*BMW Concept i4:

BMW Concept i4 je konceptni automobil koji nije dostupan u prodaji. Kasnija serijska verzija BMW Concept i4 još uvek nema opštu homologaciju, podaci o potrošnji još nisu poznati.

Pročitajte više